Merkur Grafisk med trippelt oppkjøp

PUBLISERT: 18 desember 2023
OPPDATERT: 18 desember
Kjetil Sjøeng er daglig leder i Merkur Grafisk. Foto: Arkiv

I løpet av høsten ble det klart at Merkur Grafisk utvider innen storformat med oppkjøp av Printing AS. Merkur Gruppen kunngjør nå at de også overtar eierskapet i tre andre grafiske bedrifter: Bokbinderiet Johnsen AS, AIT Grafisk og Julius & Ørenberg bokbinderi.

I en pressemelding skriver Merkur Grafisk at de «ønsker å melde om en historisk begivenhet både for oss og grafisk bransje. Vi tar over eierskapet til Bokbinderiet Johnsen AS, AIT Grafisk AS og Julius & Ørenberg AS og samlokaliseres i Norges mest moderne og komplette grafiske produksjonsenhet».

Sammen med Bokbinderiet Johnsen i Skien har de gjennom flere tiår vært trofaste og gode produsenter av bøker til det norske markedet, men har de senere årene sett behov for å effektivisere driften for å kunne stå godt rustet i konkurransen med utenlandske aktører.

– Gjennom den siste tiden har vi jobbet godt sammen for å avdekke markedets ønsker og behov kombinert med hva som praktisk og økonomisk kan være mulig å få til av bokproduksjon i Norge, sier Kjetil Sjøeng, daglig leder i Merkur Grafisk.

Som et resultat av dette kan de to selskapene nå annonsere at Merkur Grafisk overtar eierskapet til Bokbinderiet Johnsen AS.

– Vi er svært glade for å lansere en løsning som sikrer videre bokproduksjon i Norge, og at vi sammen med Merkur Grafisk kan utvikle en av Europas mest effektive bokproduksjonsenheter over de neste årene, sier Nils Alfred Johnsen, daglig leder i Bokbinderiet Johnsen. Han legger til at bokbinderiet fortsatt vil betjene alle andre trykkerier på lik linje som før.

Samler alt under ett tak

Samtidig med overtakelsen av Bokbinderiet Johnsen vil Merkur Grafisk også overta AIT Grafisk og Julius & Ørenberg Bokbinderi. Dette for å få enda mer komplementær spisskompetanse innen bok-produksjon.

Målet med overtakelsen er å samle all nødvendig kompetanse rundt bokproduksjon i ett selskap, alt nødvendig produksjonsutstyr på ett sted og alle fagenheter og spisskompetanse i én organisasjon. Det betyr at selskapene vil bli samlokalisert i et nytt bygg sentralt nær Oslo med innflytting i løpet av 2025, der også Printing AS vil få plass.

– Vi ønsker å samle alle produksjonsenhetene i Merkur Gruppen under ett tak, og samlet vil Merkur Grafisk, Printing, Bokbinderiet Johnsen, AIT Grafisk og Julius & Ørenberg bokbinderi fremstå som Norges mest moderne, kompetente og komplette grafiske produksjonsenhet, sier Erik Harg, daglig leder i Merkur Gruppen.

– Denne produksjonsenheten vil kunne levere alt av storformats-, print- og trykk-produksjoner med tilhørende ferdiggjøring innen en rekke segmenter som bøker, magasiner, retail, interiør & dekor, messer og konferanser, samt design, ombrekking, markedsportaler og integrasjoner, utfyller Sjøeng.

Fokus på miljø

Merkur Grafisk har Svanemerket og er både FSC- og Miljøfyrtårn-sertifisert, i tillegg til å være eneste trykkeri i Norge med ClimateCalc-sertifikat for beregning av karbonfotavtrykk på hver eneste produksjon. De andre selskapene i strukturen har også flere av sertifiseringene, og vil fremover samkjøre styrings- og ledelsessystemer for å sikre sertifisering av alle deler av produksjonen.

– Dette bidrar også til at vi gir eksisterende og nye kunder mulighet til å kunne få alle sine grafiske produksjoner levert på en effektiv, trygg og god måte, hvor kvalitet, miljø, karbonfotavtrykk og bærekraft vil være ivaretatt på beste måte, avslutter Sjøeng.


Om Merkur Grafisk
Merkur Grafisk er et av de mest solide og velrennomerte grafiske produksjonsvirksomhetene i Norge, med snart 100 års historikk og en stor bredde i både kompetanse og produksjonsutstyr. Merkur Grafisk har cirka 45 ansatte og omsatte for 126 MNOK i 2022.

Om Bokbinderiet Johnsen
Bokbinderiet Johnsen er Norges eneste industrielle bokbinderi. Bedriften har 30 dyktige fagfolk som holder til i Skien. Bokbinderiet har noe av det mest moderne og effektive utstyret som finnes på markedet og kan produsere de fleste typer bokinnbindinger i opplag fra 5 til 20 000 stk. Selskapet omsatte i 2022 for 40 MNOK.

Om AIT Grafisk
AIT Grafisk har Norges mest moderne og kostnadseffektive linje for digitalproduksjon av bøker, hefter, rapporter, magasiner o.l. og leverer daglig bok- og boklignende produkter til ledende norske forlag, offentlige og private organisasjoner og høyskolemiljøer. Selskapet har 11 ansatte og omsatte i 2022 for 23 MNOK.

Om Julius & Ørenberg bokbinderi
Julius & Ørenberg Bokbinderi er et bokbinderi som innehar høy fagkunnskap om både tradisjonelle og moderne bokbindingsteknikker. Virksomheten holder til på Frysja i Oslo, og består i dag av 6 kreative bokbindere med lang fartstid i faget. Bedriften utfører blant annet innbinding av bøker og tidsskrifter, samt reparasjon og restaurering av gamle bøker. Selskapet omsatte for 6 MNOK i 2022.

Om Merkur Gruppen
Merkur Gruppen omfatter Merkur Grafisk og Printing, samt design- og reklamebyrået Gjerholm og Merkur Eiendom. Merkur Gruppen står for felles ressurser og strategisk utvikling av selskapene i gruppen.

Les videre

Webinarserie om bærekraft i praksis

Bærekraft, hva betyr det egentlig og hvordan kan jeg bidra? Det er utgangspunktet når Trykt i Norge inviterer til et bærekraftprogram for Grafisk bransjeforening sammen med Maria Peltokangas i Corporate Good.
Maria

Fremtiden for SPG: "Nå aksellererer vi igjen"

Det kan ha vært litt stille rundt Scandinavian Print Group i det siste. Det er en forklaring på det – og det kommer til å endre seg!
Esben_Mols_Kabell

Riso kjøper Toshibas printhodevirksomhet

Riso kjøper Toshiba Tecs viktigste inkjetvirksomhet i en avtale som forventes å bli fullført i sommer.
riso-toshiba

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag