På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI – kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI – det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Vi har snakket med konsulent og lærer Kåre Bjørn Jensen fra Intellia i Danmark om hvordan KI fremstår i de grafiske produksjonsprogrammene og hvordan det vil påvirke arbeidet i fremtiden.
Siden 2009 har Kåre Bjørn Jensen eid og drevet konsulent- og undervisningsselskapet Intellia Consulting. Det startet i applikasjoner og arbeidsflyter for den grafiske bransjen, men i dag er konsulent- og undervisningsvirksomheten hans mye bredere og har i dag kunder i flere andre bransjer, som inkluderer både offentlige og private virksomheter.
Vi har bedt Kåre gi sitt syn på hvordan grafiske applikasjoner står i dag, hvordan de vil utvikle seg og hvordan den utviklingen vil påvirke grafisk orientert arbeid.
– Hvis vi ser på Adobe, har de vært fantastisk dyktige kjøpmenn som har fått oss alle med når vi snakker om grafisk produksjon. Men selv om de har brukt KI i flere år, får man ikke følelsen av at det er de som er i forkant av utviklingen. De har en noe defensiv tilnærming, og legger stadig til nok nyheter til å holde oss hekta på abonnementet vårt. Det er ikke Adobe som har skapt hypen rundt KI.
Adobe har i årevis hatt noen KI-baserte funksjoner i Photoshop. Dette gjelder for eksempel Neurale Filtre og Content Awareness Fill. Noen supersmarte funksjoner som sparer mye tid og i stor grad er basert på KI. Senest har det kommet generativ bildebehandling, som fungerer ganske bra når det kommer til videre bearbeiding av eksisterende bilder.
– Men de er langt fra flere av de nye generative bildeprogrammene som Dall·E når det gjelder å lage helt nye bilder, sier Kåre og legger til:
– I motsetning til for eksempel Dall·E, som i likhet med Chat GPT, er utviklet av OpenAI, har ikke Photoshop noen særlig god tekstforståelse. Dette er ikke den verden de kommer fra. De kommer fra en bildeverden og har til gjengjeld kontroll over bilder og rettigheter. Dette kan godt være en utfordring for mange av de nye generative bildebehandlingsprogrammene, for hvor får de dataene sine fra?
Han tror ikke at Adobe ennå har laget noen spesielle KI-integrasjoner i InDesign og at integrasjonen i Illustrator er ganske grunnleggende. Av denne og andre grunner mener han at Adobe er truet på to fronter:
– Det ene er den altdominerende bruken av telefonen som opptaks- og redigeringsverktøy. Kvaliteten er overraskende god og etter hvert kan du gjøre en mengde bildebehandlingsfunksjoner direkte på telefonen, inkludert beskjæring. Den andre utfordringen heter Canva. Det er en nettjeneste hvor du med abonnement kan gjøre nesten alt du kan gjøre i Adobes Creative Tools-pakke, og den er i mye større grad basert på KI. Du kan for eksempel velge et univers av maler og beskrive hvilket uttrykk du ønsker, og så tilpasser programmet oppsettet.
En fordel som Canva og andre nye programmer har, er at nye brukere finner de tradisjonelle skrivebordsprogrammene for kompliserte og med for mange funksjoner som de ikke trenger. De nye brukerne er så imponert over at det er enkelt og intuitivt.
Hva vil dette bety for fremtidens arbeidsplass?
Kåre Bjørn Jensen er ikke i tvil om at KI kommer til å spille en stor rolle i for eksempel mediegrafikkens verden. Flere og flere funksjoner kan oppfylles av KI, både når det kommer til design og bildebehandling.
– Men det må være noen som kan ta kontroll. Derfor tror jeg at fremtidens mediegrafiker i økende grad vil bli en slags prosjektleder som styrer en rekke programmer og maskiner. Det vil være enda viktigere å kunne formulere tankene dine i ord, fordi det er ordene som vil sette KI i bevegelse.
– Jeg snakket en gang med en lærer ved en av fagskolene, som selv ga uttrykk for at det i fremtiden nok bare vil være plass til de som også behersker KI.
Kåre Bjørn Jensen mener imidlertid også at tradisjonell profesjonalitet er nødvendig dels fordi høy profesjonalitet øker sannsynligheten for at man kan kommunisere verdifullt med KI, og dels fordi KI faktisk er ganske flink til å gjøre feil. I så måte simuleres menneskehjernen ganske bra, sier han med et smil. Så det trengs noen som kan overvåke og korrigere.
Men selv om KI er veldig hypet for tiden, tror han det vil ha roet seg om ett år. Han sier:
– KI har faktisk vært her en stund. Akkurat nå begynner det å bli vanlig, og alle må ha kurs og rådgivning for å komme med på racet. Men det glir inn i programvare og maskiner som et verktøy, som vi vil venne oss til relativt raskt. Så om et år eller to vil vi ikke lenger ha kurs i KI. Der har vi gått tilbake til de gamle programmene, som har fått nye funksjoner, eller vi har funnet noen nye programmer der KI allerede er integrert og som kan løse oppgavene vi jobber med.