Etikettmarkedet falt 25 prosent

PUBLISERT: 28 februar 2024
OPPDATERT: 28 februar
Claus Søndergaard fra UPM Raflatac har, til tross for et vanskelig 2023, gode forventninger til 2024.

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.

Claus Søndergaard har vært i bransjen siden midten av nittitallet, med bl.a. Avery og de siste 17 årene har han representert UPM Raflatac, som er UPMs avdeling for selvklebende materialer. Han sier:

– Det var spesielt to trender som gjorde seg gjeldende under korona. Den ene var at netthandelen, som allerede var i vekst, eksploderte. Det samme gjorde handel i butikker, for det var ikke lenger mulig å gå ut og spise. Derfor eksploderte etterspørselen etter etiketter for spesielt logistikk og mat. For eksempel vil 5 kg sylterull til kantina kreve én etikett, mens sylterull i butikken krever to etiketter pr. 90 grams pakke.

Akkurat nå er det nedgangen i verdensøkonomien som holder litt igjen, men likevel sier Claus Søndergaard at forventningene til 2024 er en vekst på 2-6%. Han peker på farmasøytisk industri som en stabil vekstmotor, generelt på «nøytrale» etiketter, det vil si etiketter som kun skrives ut når de skal brukes – typisk logistikketiketter, og at lagrene generelt ble redusert i 2023.

Digitalisering av emballasjemarkedet

– Du kan si at vi er i ferd med å digitalisere emballasjemarkedet. Etiketter har i mange år handlet om salg, men nå handler det også om sporbarhet, sikkerhet og ikke minst bærekraft, hvor merkelappene kan bidra til å identifisere emballasjen slik at den kan sorteres automatisk.

Claus sier at UPM både følger EU-lovgivningen tett og at de hilser koordineringen det skaper velkommen. Det er UPMs posisjon at det er både en fordel for produsenter og kunder. Men UPM jobber også selvstendig langs en rekke spor for å være i forkant av feltet når implementeringene skal skje.

Baksidepapir/foringsproblemet

En av utfordringene i markedet for selvklebende etiketter er avfall. Etikettene er vanligvis montert på et dekkpapir, som kan kasseres etter bruk. Dekkpapiret, som utgjør omtrent 50 % av materialet, er uegnet for vanlig papirgjenvinning og ender derfor typisk som brennbart avfall. For å løse dette har UPM Raflatac lansert to løsninger.

Det første er at de har innført et retursystem der kundenes dekkpapirer hentes gratis når de har et visst kvantum. Via en UPM RafCycle-app kan de fortelle hva de har, og så kommer UPM Raflatac og henter materialet. Den kjøres så helt tilbake til en papirfabrikk, hvor materialet avsilikoniseres (silikonet fjernes fra papirfibrene) og deretter inkluderes i produksjonen av ny masse. De kaller systemet RafCycle.

En annen og relativt ny løsning er den dekkpapirfrie OptiCut-etiketten. Her er dekkpapiret ganske enkelt fjernet og det er laget en selvklebende rull spesielt for logistiske formål. Ved å behandle forsiden av etiketten med et tynt lag silikon unngår man at rullen klistrer seg sammen. Rullen monteres i en printer og trykket rives av som en kvittering.
Fordelene er flere. Det er ingen dekkpapir og dermed søl og avfallshåndtering. Det kan være flere meter på rullen, da dekkpapiret er borte og dermed færre rullebytter. Til slutt er lengden på trykket variabel, slik at du kan ha flere forskjellige formater på samme rull.

Claus Søndergaard forteller at hurtigmatkjeder i økende grad bruker denne typen etiketter i forbindelse med pakking av mat. Det er bl.a. bidra til at de riktige varene kommer i riktig pose til riktig kunde.

Materialkunnskap blir viktigere

I takt med innfasingen av produsentansvar for emballasje, blir det viktigere å ha kunnskap om materialene som brukes. For ved å blande flere materialer reduserer du sjansen for at materialer kan gjenbrukes og resirkuleres. Det er derfor viktig å rådføre seg med leverandørene dine om hvordan du setter sammen den mest passende emballasjen.

– Avfallssortering blir stadig viktigere. Her spiller Holy Grail 2.0-prosjektet en viktig rolle. Den har som mål å utvikle en identifikasjon på all emballasje slik at de kan sorteres automatisk helt ned til de enkelte fraksjonene, som plastmaterialene PE, PP og PET. Men dette krever at de ikke blandes sammen i selve emballasjen, sier Claus Søndergaard.

Holy Grail 2.0 kan identifisere hvilken som helst emballasje på noen usynlige digitale vannmerker og sortere dem i avfallsmottaket.

Han spår at vi i løpet av de neste 12 månedene kommer til å se en del endringer både på emballasje- og merkesiden ettersom vi lærer hvordan vi best oppfyller kravene til produsentansvar for emballasje.

Les videre

Epson lanserer ny etikettprinter

Den nye ColorWorks C8000e produserer høykvalitetsetiketter i høy hastighet samtidig som den reduserer kostnader og avfall som vanligvis er forbundet med tradisjonell, analogbasert etikettutskrift.
epson-location-shoot.5

Fremtidens papirfremstilling henger på en dråpe vann

Ny forskning viser at vi kan øke antall ganger papir kan resirkuleres, noe som kan revolusjonere papirindustrien.
bjorn-sjostrandx

Reflex Etikett satser på rekordår

Reflex Etikett, den norske delen av Reflex Group, har opplevd rask vekst med en omsetning i 2023 opp med 28 % fra 2022. De håper å få en omsetning på 90 millioner kroner i 2024.
reflexetikett

Metalliske elementer i etiketter reduserer risikoen for forfalskning

Xeikon samarbeider med Kurz for å utvikle ny teknologi som gjør det mulig for etikettrykkere å tilby nye funksjoner for merkevarebeskyttelse og sporing. Det gjøres ved å legge unike metalliske elementer til den trykte etiketten.
2-XEI_pr2403_PR_KURZ_EGx

Siste nytt

Mediehuset Andvord kjøper storformatprodusent

4. september ble det offentliggjort at Mediehuset Andvord kjøper opp Pulp Grafisk. Kjøpet skal innebære at Andvord kan levere trykk på flere og større materialer, samt styrke det kreative teamet.
Andvord pulp

«Duster» gir deg Oslos historie – gate for gate

Det som ifølge Knut Meiner begynte som et "dusteprosjekt" under pandemien, har utviklet seg til å et av de mest spennende foto-, kunst- og byhistoriske prosjektene i Oslo. Nå er alle byens gater dokumentert med foto og tekst – hvor det hele kommer i ut i bokform.
GATADI-19

Epson lanserer ny etikettprinter

Den nye ColorWorks C8000e produserer høykvalitetsetiketter i høy hastighet samtidig som den reduserer kostnader og avfall som vanligvis er forbundet med tradisjonell, analogbasert etikettutskrift.
epson-location-shoot.5

Fremtidens papirfremstilling henger på en dråpe vann

Ny forskning viser at vi kan øke antall ganger papir kan resirkuleres, noe som kan revolusjonere papirindustrien.
bjorn-sjostrandx