Zünd viser automatisering med roboter

Foto: Søren Winsløw
PUBLISERT: 21 mars 2024
OPPDATERT: 21 mars
Zünd har stort fokus på automasjon og robotteknologi hos FESPA, men deres største løsning Q-Line vises kun som modell. Den vil først bli presentert på DRUPA. Bildet viser Jacob Hansen, eier og direktør i Zünd Scandinavia. Robotene blir stadig mer avanserte og Zünds skiltløsninger gir skiltmakere betydelige muligheter for effektivitet.

På FESPA viser det sveitsiske selskapet Zünd både nåværende og fremtidige skjærebord-løsninger. Blant de nåværende er to skjærebord, begge utstyrt med roboter. Robotene er av samme type, men utfører ulike oppgaver på de to skjærebordene.

Produktsjef for robotene fra Robotfactory, Sofie Bisgaard Hansen, viser her hvordan roboten med ulike gripere kan løfte ulike gjenstander av og opp på skjærebordet.

Eier og direktør Jacob Hansen fra Zünd Scandinavia og RobotFactory, som utvikler robotene, forklarer:

– Robot Portable 130 er vår standardiserte løsning for ulike behov. Den kan løfte 10 kilo med en rekkevidde på 130 cm. Derfor egner den seg til oppgaver som for eksempel går ut på å ta avskårede gjenstander fra skjærebordet og stable dem eller legge dem i forskjellige bokser.

Derfor kan du på FESPA-messen se én skjæremaskin skjære plakater i ulike formater, som roboten deretter fjerner og stabler i relevante stabler. På det andre skjærebordet klippes det til en rekke forskjellige klistremerker eller bokser, som er sortert i 10 forskjellige bokser. Den eneste forskjellen mellom de to robotene er gripehodet, som er forlenget når du trekker plakater fra skjærebordet og over på en pall, og firkantet når du plukker opp mindre gjenstander. Hver griper har flere sugekopper som aktiveres etter behov, slik at den for eksempel kan plukke opp flere klistremerker på en gang og så legge dem i forskjellige bokser.

Blant nyhetene er UnderCam, som opprinnelig ble utviklet av Zünd Scandinavia, men som nå er en del av produktutvalget til Zünd (Sveits). Jacob Hansen forteller at det oppsto av behovet for å lage for eksempel trekantkutt og strekløsninger fra baksiden, hvor man ikke kan se motivet eller skanne strekkoden med det vanlige Eye-in-the-sky-kameraet. Ved å ha et kamera under bordet under selve introduksjonen er dette problemet løst.

Med tillegg av UnderCam er det mulig å kutte og bøye plater med baksiden opp, da UnderCam leser motivet nedenfra.
Nye roboter for DRUPA

Jacob Hansen forteller også at de er på vei med en større standardrobot. Den heter Robot Portable 175 og har lengre rekkevidde (175 cm) og kan løfte 20 kilo. Den introduseres på DRUPA i mai, hvor de også viser en ny klypegriper som kan løfte tekstiler av skjærebordet.

På Zünds stand står det også en glassmonter med modell av den kommende Q-Line skjærelinjen, som er en industrimodell for emballasje og POS-produksjon. Den er 25 meter lang med store mekaniske laste- og lossesystemer i hver ende samt giga skjærebord med to skjærebommer i karbonfiber. Hastigheten er ca 3x høyere enn det raskeste skjærebordet de har i dag.

Jacob Hansen forteller at for å få en helt stabil produksjon er det betong i sidene på maskinen, noe som gjør at absolutt ingen vibrasjoner forplanter seg i maskinen under produksjonen.

Les videre

18 tips til hva du kan se på Drupa

Vår reporter var på plass på forhåndspresentasjonen av en del av utstillerne på årets Drupa, og fikk notert seg en del av det som blir å se og teste på de forskjellige standene.
Kollage 18 tips

Marabu støttet sine leverandører under Fespa

Marabu hadde ingen egen stand på årets Fespamesse, men var der for å hjelpe sine leverandører. Sign & Print fulgte Victor Bildsten, digital salgssjef i Marabu Skandinavia, på en omvisning i standene.
Vanguard-1-1024x683

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Siste nytt

GV Reklame tar sats – kjøper Sats & Trykk

Fra 1. juni 2024 vil to Verdalsselskaper bli et når GV Reklame kjøper Sats & Trykk, og to ansatte fra Sats & Trykk flytter inn i lokalene i Venusvegen.
Sats Trykk

18 tips til hva du kan se på Drupa

Vår reporter var på plass på forhåndspresentasjonen av en del av utstillerne på årets Drupa, og fikk notert seg en del av det som blir å se og teste på de forskjellige standene.
Kollage 18 tips

Marabu støttet sine leverandører under Fespa

Marabu hadde ingen egen stand på årets Fespamesse, men var der for å hjelpe sine leverandører. Sign & Print fulgte Victor Bildsten, digital salgssjef i Marabu Skandinavia, på en omvisning i standene.
Vanguard-1-1024x683

Toppsjef forlater Heidelberg

Ludwin Monz har ifølge en pressemelding fra Heidelberg valgt å trekke seg fra sin stilling som administrerende direktør. Han blir erstattet av Jürgen Otto, som kommer med flere tiår med erfaring i bærekraftig styring av store industribedrifter, supplert med erfaring i turn-around management de siste årene.
Ludwin_monz