Trykk med fingerspitzgefühl

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 25 september 2024
OPPDATERT: 26 september
BK Dekorima har høynet kapasiteten veldig med den nye planskriveren. På bildet fra venstre: Christopher Lepsøe Riis-Christensen, produksjonsmedarbeider, Arne Nybo, daglig leder BK Dekorima, Petter Langkaas, BizDoc/Nize Equipment og Kristian Hynne, produksjonsleder.

Taktil print som braille og punktskrift er et ganske smalt segment. Et segment som BK Dekorima i Sandefjord har begitt seg inn på de siste årene, ikke minst med en ny stor flatbed som kan ta seg av alle typer skiltjobber.

Den amerikanske produsenten Direct Color Systems (DCS) har spesialisert seg på maskiner for taktil print. BK kjøpte inn sin første DCS-printer høsten 2019, en mindre flatbed-modell som kun var utviklet for å skrive taktilt og punktskrift, kalt DCS 7200. Volumene økte raskt og kort tid etter ble en likedan maskin kjøpt inn for å kunne doble kapasiteten.

Da DCS slapp en større modell, UV 84 DTS Gen 2 med UV LED, dro en gjeng fra BK ned til selskapets europeiske hovedkvarter i Portugal for å se på maskinen og ikke minst for å teste hva den var god for. Den imponerte de norske besøkende og det endte med at en kjøpsavtale ble signert på stedet og maskinen ble så fraktet videre til Norge.

– Vi kunne ikke bare vente, vi måtte ha en maskin på plass som kunne løse oppgaven med å printe taktilt – og gjøre det godt, sier Arne Nybo, daglig leder i BK Dekorima.

– Det er litt kult at den første maskinen i Europa havnet i Sandefjord. BK hadde kjennskap til den grunnleggende teknologien fra før, så spranget ble ikke så stort og de kunne enkelt komme i gang med den nye maskinen, sier Petter Langkaas hos forhandleren NIZE Equipment.

Ved hjelp av dette apparatet kan man se dekningen av det hvite blekket ovenpå de transparente lagene.
Egenutviklet skiltsystem

Satsningen på taktil print sammenfalt med at BK rundt et år tidligere hadde utviklet et eget modulært skiltkonsept kalt bdsign som de selv selger, men som også kan kjøpes via forhandlere. All produksjon skjer hos BK i Sandefjord. Siden oppstarten for fem år siden har varemerket vokst og behovet for produksjonskapasitet har dermed også økt.

Det kan være skilt til både offentlige og private bedrifter. For eksempel produserer BK alle taktile skilt til store nybygde sykehus i Tønsberg og Drammen. Det kan dreie seg om tusentalls skilt som skal produseres til hvert oppdrag.

– Lesbarheten er veldig god på taktile skilt og mange ganger blir de finere enn vanlige skilt med flat overflate. Vi selger mye i Norge, både til det offentlige og til private bedrifter, sier Arne Nybo som ser en lys fremtid på området.

FN har satt et mål om universell utforming, som innebærer at byer, lokalsamfunn, arbeidsplasser og miljøer planlegges ut fra menneskers ulike behov, forutsetninger og ønsker. Det kan for eksempel handle om taktile skilt med punktskrift.

Ikke bare skilt. Klistremerker kan også utstyres med taktilt trykk.
Printe på høyden

DCS har spesialisert seg på industrielle printere i dette segmentet. Modellen som nå står hos BK er utviklet helt fra bunnen av for å bli en solid planskriver som også kan benyttes for å printe andre applikasjoner innen skilt og den kompletterer den Agfa Tauro-hybriden som allerede var i produksjonen.

Konstruksjonen med z-akse gjør det mulig å printe på gjenstander som er opp mot 30 centimeter høye. Maskinen har fire vakuumsoner for at mediet skal ligge stabilt på bordet og er utstyrt med CMYK pluss hvitt og lakk og Ricohs industrielle Gen6-printhoder med mindre dråpevolum enn de tidligere generasjonene.

BK Dekorimas eget skiltkonsept bdsign har betydd en oppsving for produksjonen av taktil print.

– Det som er spesielt med DCS løsninger er at de har et patentert UV-blekk som er veldig aggressivt og som kan anvendes på alle typer materialer. Det er veldig robust og det kreves ingen etterbehandling. Med andre liknende løsninger er det ofte vrient å sette opp jobbene og blekket er for mykt til å kunne benyttes i krevende miljøer som sykehus der skiltene vaskes og blir utsatt for mye slitasje, sier Petter Langkaas.

En fotoliknende applikasjon som utelukkende består av det patenterte UV-blekket.
Stor tidsbesparelse

Produksjonsmedarbeider Christopher Lepsøe Riis-Christensen er en av operatørene som tar seg av den nye planskriveren og som også har jobbet mye med den tidligere modellen. Han ser flere fordeler med oppgraderingen.

– Det er mye enklere å sette opp jobbene, mye går automatisk, og så printer den mye raskere, sier han.

Han forteller at den mindre modellen har en arbeidsflate på 60 x 90 centimeter og kan printe taktilt over hele flaten på cirka 1,5 time. Den stor flatbeden printer hele flaten, 120 x 243 centimeter, på drøyt en time, så forskjellen er stor når det gjelder hva du får ut av den.

Den nye maskinen innebærer at en av de to 7200-modellene er pensjonert og den andre brukes nå kun som backup-maskin.

Når Sign&Print er på besøk hos BK Dekorima printes taktile skilt til sykehuset i Vestfold. Først åtte lag med transparent lakk og så fem lag hvitt på bokstavene for å få en tydelig kontrast til den svarte bakgrunnen. Bokstavene blir cirka 0,9 millimeter høye. Om det er punktskrift printes den kun med transparent lakk under teksten.

Maskinen kan printe på alle mulige typer av substrater, alt fra glass til tre. Variasjonen av tenkelige applikasjoner er dermed stor og fremfor alt om man ønsker tekstur med 3D-effekt. Printeren kan også skrive ut applikasjoner med fotokvalitet og en oppløsning på opp mot 1 200 dpi. Alt styres med programvaren Color Byte 11 som ifølge produsenten har et veldig brukervennlig grensesnitt som automatiserer prosessen.

Taktil print kan også innebære heftige 3D-effekter.
«Kan printe på det meste»

Modulsystemet for bdsign med skiltmaterialer i fast bestemte standardstørrelser gjør det enkelt å plassere ut de ulike skiltene på bordet.

Kun fantasien setter grensene for hva som kan printes.

– Vi har printet rett på en dør. Når du har en dør som koster 40 000 kroner har du kun ett forsøk på å få det rett, så du må vite at maskinen kan levere den kvaliteten. Vi har hatt en del andre kule prosjekter også, ved å bygge egne jigger kan vi printe på det meste, sier Christopher Lepsøe Riis-Christensen.

Les videre

Kreative idéer viktigere enn maskiner for pigg 125-åring

DataTrykk i Stavanger har en historie helt tilbake til 1899. I mange år var det et tradisjonelt trykkeri, men for åtte år siden kastet de ut offsetpressene og staket ut en helt ny retning for familiebedriften.
Hilde Lars 1

Store tidsbesparelser med automatisk skjæring

Fra manuelt arbeid med linjal og skalpell til en digital automatisk løsning som ikke bare sparer tid, men også tilbyr nye forretningsmuligheter. Besøket på Drupa i vår ga flere positive effekter for CopyCats avdeling i Oslo sentrum.
Fredrik Espen

«Duster» gir deg Oslos historie – gate for gate

Det som ifølge Knut Meiner begynte som et "dusteprosjekt" under pandemien, har utviklet seg til å et av de mest spennende foto-, kunst- og byhistoriske prosjektene i Oslo. Nå er alle byens gater dokumentert med foto og tekst – hvor det hele kommer i ut i bokform.
GATADI-19

Har utviklet deres egen W2P-løsning: ”Vi gjør jobbene de andre trykkeriene ikke vil ha”

Haugesundsfirmaet Markmaster har utviklet sin egen web-to-print-løsning som er skreddersydd helt etter deres produksjon. Det innebærer at de kan produsere små serier – og gjøre det lønnsomt.
Simon Cecile og Per 1

Siste nytt

Kreative idéer viktigere enn maskiner for pigg 125-åring

DataTrykk i Stavanger har en historie helt tilbake til 1899. I mange år var det et tradisjonelt trykkeri, men for åtte år siden kastet de ut offsetpressene og staket ut en helt ny retning for familiebedriften.
Hilde Lars 1

RKGrafisk kjøper seg inn i Hurtig-Trykk

RKGrafisk AS har inngått en avtale om å kjøpe 75% av aksjene i Hurtig-Trykk AS. "Denne strategiske investeringen vil styrke RKGrafisk sin posisjon i det norske trykkerimarkedet og utvide selskapets tjenesteportefølje," heter det i en pressemelding fra selskapet.
rkgrafisk_ht

Gallus lanserer et forskningsgjennombrudd - matt UV-inkjet

Gallus Group, et datterselskap av Heidelberger Druckmaschinen AG, lanserer nå det de kaller et forskningsgjennombrudd: Gallus MatteJet-teknologi.
MatteJet_01x

Det blåser rundt Canons nye tilvalg for planskriver

Kunder med gjeldende Canon Arizona 1300-serie med FLOW-teknologi kan oppgradere UV-planskriveren til den nyeste FLXflow-teknologiversjonen, inkludert de valgfrie ekstrafunksjonene "Float" og "Instant Switch".
Arizona-1300-FLXflow_Hero1