Ålgård Offset-eide Printagon Graphics ble startet i 2013 av noen tidligere ansatte i Aller Tryck og JMS som så en fremtid for det mangeårige ukeblad-trykkeriet og et behov for rotasjonstrykk i Sverige. Siden har det vært både oppturer og nedturer.
Sign&Print har besøkt Printagon i Helsingborg i Sør-Sverige. Den store eiendommen på Landskronavägen huset en gang Aller Tryck, som trykket blant annet store ukeblader som Hemmets Journal og Allers. Huset har hatt en fargerik historie på 2000-tallet.
Aller Tryck la ned produksjonen i Sverige i 2008 og deretter tok JMS-gruppen over. Etter en storbrann ved JMS Rulloffset som ligger nord i Helsingborg, hvor eiendeler for over 100 millioner svenske kroner gikk opp i røyk, samlet virksomheten seg i de gamle Aller Tryck-lokalene.
I august 2013 var konkursen også en realitet for JMS Helsingborg, som hadde rundt 90 ansatte. Selskapet hadde da mangemillioners gjeld. I kjølvannet oppsto det også diskusjoner om hvordan bostyreren ble oppnevnt og hans forhold til den tidligere eieren.
Måtte pantsette huset
Bassam Mahmoud, administrerende direktør i Printagon, var på den tiden driftssjef ved JMS i Helsingborg. Han sier dette om sitt syn på hvorfor JMS måtte kaste inn håndkleet:
– Det ble investert i en 64-siders trykkpresse fra KBA som ikke ble korrekt installert, noe som førte til masse problemer. Det, kombinert med at vi tok på oss feil jobber, var noen av årsakene til konkursen.
Han og noen tidligere ansatte var både oppgitte og frustrerte etter å ha mistet jobben. Samtidig så de potensialet med heatset-trykkeriet og bestemte seg for å slå seg sammen og investere sammen.
– Vi var 36 ansatte som hadde jobbet lenge i bransjen og mente vi kunne drive det videre, sier Bassam.
De investerte sine private sparepenger og måtte pantsette sine hus og hjem for endelig å få banklån for å lease den store 32-siders rotasjonspressen fra Manroland. De kjøpte også Allers gamle stiftemaskin fra Ferag på konkursauksjonen. På høsten fikk de F-skatt og var klare til å starte, bare kundene manglet.
Samarbeid ble oppkjøp
Til å begynne med utførte Printagon noen jobber på oppdrag av Aller, men maskinene var langt fra fullt belagte. I desember 2013 fikk de imidlertid en stor kunde i form av gratismagasinet Villalivet, som tidligere hadde blitt trykt i Litauen, og som kommer ut med åtte utgaver i året.
– Da følte vi at vi var i gang på ordentlig, sier Lasse Lundberg, markedssjef og en av dem som har vært med siden starten.
Men det var likevel tøft for det nystartede trykkeriet med stort prispress på markedet. I 2015 kom de i kontakt med norske Ålgård Offset, som siden 1980-tallet har drevet et vellykket rotasjonstrykkeri utenfor Stavanger.
– Først ville de bare samarbeide med oss, men vi sa at vi bare var interessert hvis de kjøpte oss, sier Lasse Lundberg.
Og slik ble det. Først kjøpte Ålgård Offset 51 prosent av aksjene og to år senere ytterligere 40 prosent.
– Printagon trykker mye til både det svenske og norske markedet. Vi utfyller hverandre fordi vi produserer forskjellige ting. Vi er to helt uavhengige selskaper men vi jobber tett sammen og Printagon er en viktig del av konsernet, sier Gaute Jakobsen, administrerende direktør i Ålgård Offset, som besøker Helsingborgstryckeriet nesten hver måned for å styrke funksjonærsiden der det kun er fire ansatte.
– Det går biler herfra til Norge hver uke, legger Lasse Lundberg til.
Kjøpte ekstra presse
At Printagon ble en del av Ålgård Offset betydde flere arbeidsplasser, som igjen betydde en sårbarhet fordi de kun hadde én trykkpresse. Det fantes ikke marginer for at maskinen kunne stå stille. Derfor ble det besluttet å investere 35 millioner kroner i en annen 32-siders Lithoman III-presse som ble installert i 2019–2020. Dette for å doble trykkapasiteten.
I årenes løp har Printagon oppgradert maskineriet også med sadelstifter og skjærelinjer. Personalet har også økt, fra 15 til 35 som nå jobber tre skift i trykkeriet og to skift i bokbinderiet.
Det som ruller mest i de to store pressene er fremfor alt magasiner og direktereklame. Kapasiteten er stor og trykkeriet kan håndtere store opplag, rundt 900.000 eksemplarer per presse og døgn. Stiftemaskinen fra Ferag betyr også stor kapasitet i etterbehandlingen. Tidligere hadde den to lastemaskiner tilkoblet, i fjor sommer ble den supplert med to til.
– Den er en av de største, i alle fall i Norden, og har en vanvittig kapasitet, sier Gaute Jakobsen.
Dette betyr at Printagon kan stifte opptil en halv million eksemplarer per dag.
De siste årene har det også vært investert i roboter og nå er det totalt fem roboter i produksjon hos Printagon og like mange på Ålgård Offset. Dette for å kunne effektivisere prosessene og jobbe smartere, men fremfor alt for å gjøre det til et bedre arbeidsmiljø for de ansatte med mindre tunge løft.
Lysere etter pandemien
De siste årene har også vært litt skjelvne for Printagon. Akkurat da den nye trykkpressen ble installert og selskapet skulle ansette flere ansatte til å bemanne maskinen, kom pandemien.
– Vi er veldig avhengige av det norske markedet, så det gikk hardt ut over oss da Norge stengte grensene. Vi måtte kaste noe av det vi hadde trykt fordi vi ikke kunne distribuere det, sier Bassam Mahmoud.
Og det endte ikke der. Etter pandemien kom papirkrisen og streiken i Finland, og deretter krigen i Ukraina med dyre energipriser som resultat. Printagon, som bruker naturgass, så gassfakturaen sin flerdobles.
– Det gikk fra 350.000 – 400.000 kroner per måned til over en million kroner, sier Bassam. Da svirret tankene i hodet mitt om det virkelig var verdt å fortsette.
– Men vi har en eier som har et langsiktig syn og det betyr at vi også ser fremover, sier Bassam Mahmoud.
Gaute Jakobsen sier at opphentingen etter pandemien har tatt lengre tid i Sverige sammenlignet med Norge og at prispresset er mer merkbart her. Men det faktum at nye kunder og positive tall i den senere tiden gjør at optimismen hersker.
– Alt ligger til rette for en lys fremtid. Printagon gjør en veldig god jobb og årets tall ser bra ut med god vekst, avslutter Gaute Jakobsen.