Mutoh og Hasler: Nye stjerner i Marabus sortiment

Foto: Felix Alnemark
PUBLISERT: 18 november 2024
OPPDATERT: 18 november
Daniela Scheidung fra Mutoh demonstrerte både en UV/LED planskriver og en storformatprinter.

Forhandleren Marabu inviterte nylig til åpent hus i sitt skandinaviske hovedkontor i Malmø. Det ble en suksess med 130 besøkende. Dagen bød på en rekke spennende maskinnyheter, blant annet printere fra Mutoh og et praktisk skjærebord fra Hasler.

I løpet av dagen var representanter fra Marabus sine ulike maskinleverandører til stede. En av disse var Daniela Scheidung, Channel Marketing Manager hos Mutoh som er et nytt merke for forhandleren.

– Det er et nytt forhold siden 1. september. Jeg møtte dem på Drupa og det førte til en utvikling sammen. Det er et fint samarbeid. Det er også en god ressurs i deres portefølje, sier hun.

Marabu har to demoprintere stående, som kan selges i Danmark, Sverige og Norge. Det gjelder den øko-solvente storformatprinteren Mutoh XpertJet 1682SR Pro og den kompakte UV/LED planskriveren Mutoh XpertJet 461UF.

– Den nye lille UV-printeren gir også nye muligheter for kundene som de ikke hadde før på grunn av den lave inngangsprisen.

UV/LED planskriveren Mutoh XpertJet 461UF fanget oppmerksomhet.

Når Sign&Print kommer innom, skriver maskinen ut på plastgjenstander plassert i en jigg.

– Du kan skrive ut på gjenstander som er opptil 15 centimeter høye på mer eller mindre hvilket som helst materiale som har en flat overflate. Det er veldig fleksibelt, sier Daniela Scheidung.

Mutoh XpertJet 461UF trykker i CMYK, hvit og lakk både som matt og blank. Det er også mulig å skrive ut i lag både for en estetisk effekt men også for for eksempel punktskrift. UV/LED-skriveren er tilgjengelig i tre forskjellige størrelser.

Maskinen kan brukes både til vanlige trykkerier, i varehandelen og til industrielle formål.

– Vi har en kunde i Danmark som har modifisert tre printere og skriver ut på små nettverksbokser. Det står bare «venstre» og «høyre» på dem og de trykker ni millioner av dem i året. En robot sorterer alle de små delene av esken og legger dem i en jigg og så skriver den ut veldig liten tekst , sier Daniela Scheidung.

Mulighetene er mange, konstaterer hun.

– Det er en fin skriver som man kan gjøre mye med. man kan si det slik: Du trenger kundene og du trenger å være kreativ.

Rolands storformat inkjetprinter / kutter TrueVIS VG3-640.
To printere med ulike egenskaper

Ved siden av hverandre står storformatskriverne Mutoh XpertJet 1682SR Pro og Rolands storformat inkjetprinter/kutter TrueVIS VG3-640.

Marabu hadde en printer fra et annet merke som de sluttet å produsere og det var på tide å hente inn noe annet, forklarer Victor Bildsten, Business Unit Director Digital i Marabu Scandinavia.

– Vi har sett på hva som finnes på markedet. Så tok vi kontakt med Mutoh. Da tror du kanskje vi har Roland og vi har Mutoh. Men ser vi på Roland, så har de ikke rene rull-til-rull-skrivere i den hastigheten vi skal opp til. Vi har kunder som kan ha fem slike Mutoh-maskiner på rekke og rad og produsere på to skift. Roland er en flott maskin, med tanke på trykk og klipp er de overlegne. Da har du det å tilby, sier han.

Samtidig har Roland også ganske mange forhandlere i Sverige, mens Mutoh kun selges av oss og en annen forhandler.

Mutoh XpertJet 1682SR Pro er en veldig rask rull-til-rull-skriver.

Mutoh XpertJet 1682SR Pro er en 162 centimeter bred rulleskriver med åtte farger, CMYK pluss oransje og tre lyse farger. Med den er det mulig å skrive ut både innendørs og utendørs applikasjoner, for eksempel skilt og bilfoliering.

Siden Marabu tok Mutoh inn i sortimentet, har de solgt fire storformatskrivere i Sverige og en i Norge.

Helt ny teknologi

I begynnelsen av neste år vil UV/LED-printeren Mutoh også lansere HydrAton 1642 med Fujifilms AQUAFUZE-teknologi. Maskinen er rull-til-rull og representerer et nytt teknologisegment med en revolusjonerende tørrteknologi og en unik blekkfilmdannelsesprosess på det trykte mediet. Teknologien kombinerer fordelene med UV-led og vannbasert inkjet.

– Den skal lanseres i januar. Vi viste den på Drupa. Den har UV/LED vannbasert blekk. Det er en blanding mellom tradisjonell lateks og UV/LED. Du kan skrive ut på hva som helst. Materialer som tekstil, PVC-fri, holografisk film som vanligvis kun kan trykkes med UV-blekk og ikke lateks, sier Daniela Scheidung.

UV/LED-skriveren Mutoh HydrAton 1642 med Fujifilms AQUAFUZE-teknologi kommer neste år. Teknologien kombinerer fordelene med UV-led og vannbasert inkjetprinter.

Hun viser og andre materialer som skriveren er i stand til å trykke på som en lydabsorberende overflate som minner om små halvcentimeter store pyramideformede hulrom. Hvis trykket kun hadde vært vannbasert, ville hulrommene blitt fylt med blekket og det ville blitt et jevnt lag.

Et lite Haslerbord ble vist frem

Skjærebordprodusenten Hasler er den nest nyeste partneren til Marabu.

– Vi tok dem inn for å tilby noe annerledes. Vi er alene med dem i markedet. Marc Hasler, som står her, har jobbet ti år i Zünd og bygget maskiner, så han har mye erfaring der. Han har siden jobbet ti år i Bullmer som general manager, en annen stor skjærebordprodusent. Han har siden tatt med sin kunnskap sin og laget en produksjon i Spania hvor disse produseres. Det er en veldig kvalitativ maskin til gode priser. Det er nesten en Zünd til Summa-pris, sier Victor Bildsten.

Victor Bildsten med Haslers minste skjærebord. Ellers er merket kjent for de virkelig store kjempene.

Hasler er kjent for de virkelig store bordene, men viste i løpet av dagen, en mer kompakt variant kalt Magna 1613cv.

– Dette er absolutt det minste bordet de har. Det de er absolutt best på er stort og der er de alene. Det er Bullmer som klarer fem ganger fem meter også. Der vil jeg si at Hasleren er bedre, sier Victor Bildsten.

Magna-bordene kan kutte med hastigheter på opptil to meter per sekund og er utstyrt med en rekke forskjellige verktøy, inkludert trekkniv, oscillerende verktøy og overfres.

Kniven i arbeid på Hasler-bordet.

– Den har en teknologi med kutteenhet basert på de samme verktøyene du kan bruke fra Zünd. På de større bordene kan du legge til et spor slik at du kan ha tre verktøy samtidig. Det er veldig varierende. Du kan kjøre alt fra kisscut til roterende kniv til v-cut kniver og freseenheter. Det er akkurat det du vil at den skal kunne, sier Victor Bildsten.

Maskinene bestilles i moduler, noe som gjør dem fleksible i størrelse ved kjøp opp til 5×5 meter.

– Du kan bestemme hvilken størrelse du vil ha uten problemer. Det er fleksibelt, sier Victor Bildsten.

Hasler Magna 1613cv kan kuttes direkte fra rull.

I Sverige har Jet Print Storbilder i Uddevalla et Haslerbord på 5×5 meter.

Nytt hvitt blekk

Marabu viste også frem planskriveren Vanguard VK300D-HS, som nå har forbedret hvitt blekk med bedre vedlikeholdsegenskaper.

– Det hvite blekket er lettere å vedlikeholde. Den forrige hvitfargen var litt vanskeligere å vedlikeholde og ble litt gråere i tonen. Så nå har vi fått noe som «booster».

Vanguards flatbed har endret chassisfarge fra blå til svart og Marbus sin blå demomaskin selges nå til en god pris.

Vanguard VK300D-HS flatbed-skriver.

– Etter årsskiftet kommer rull-til-rull-skriveren med ti hoder, som gjør det mulig å trykke hvitt like raskt som andre farger, sier Bildsten.

Han forteller at de store Vanguard-maskinene har falt i pris på slutten av markedet.

– Vanguard har blitt konkurransebevisste. Vi har mange dyktige konkurrenter i bransjen og da må vi henge med, så det er bra at de også identifiserer det, sier Victor Bildsten.

Vanguard-skriveren fra den andre siden. Denne spesielle demoskriveren er til salgs.

En annen maskin som ble vist var Starlam Liquid Laminator rull-til-rull-laminator. Den bruker flytende vannbasert laminat med UV-beskyttelse fra merket ClearShield. Det er et mer kostnadseffektivt alternativ for UV-beskyttelse som koster rundt 15 kroner per kvadratmeter. Lamineringsmaskinen egner seg imidlertid best for produksjoner som bruker hele ruller om gangen, da den krever tid til rengjøring og oppstart.

Maskinen laminerer 80 kvadratmeter i timen med en maksimal bredde på 1600 millimeter.

Rull-til-rull laminatoren Starlam Liquid Laminator bruker flytende vannbasert laminat med UV-beskyttelse fra ClearShield-merket.

Marabu tilbyr også rammespenningstjeneste for silketrykk.

– Det er mye å gjøre. Vi har nesten alltid tre bord åpne. Noen tror dette vil forsvinne, men så langt har vi mye å gjøre, sier Jonathan Malmborg, som jobber med rammespenning.

Deretter flyttes rammene inn i malavdelingen hvor de plasserer rammer. De påfører både direkte emulsjon og kapillærfilm. Sjablonger slipper gjennom fargen som må slippes igjennom for å få riktig trykk.

Jonathan Malmborg og Lina Thorsson i rammespenningsverkstedet, som har et helt spesielt gult lys for å beskytte lerretene.

– Vi har «runden» som går annenhver uke til våre kunder i Sverige med skjermrammer. Transportøren leverer rammer med nytt stoff og tar samtidig med seg brukte. Det er en god tjeneste og samtidig en bærekraftstilnærming ettersom vi reduserer transporten, sier Lina Thorsson, markedssjef.

Rammespenningsverkstedet med hvitbalansert lys.

I fargeblandingsavdelingen blander Andreas Åkerman en helt spesiell, gul fargeblanding. Han hjelper kunder som kommer inn med fargeprøver med å få riktig farge. Det gjøres ulike tekniske mål og egenskapene til riktig blanding lagres i en database slik at kunden kan få samme fargeblanding igjen.

Andreas Åkerman trives «som fisken i vannet» på Marabu.

– Utfordringen er med utblandingene. Når du får en ny som ikke eksisterer, hvor skal jeg få frem de ulike stikkene. Ikke bare en grønn, grå eller gul farge, men du har et rødt stikk eller blått stikk fra forskjellige vinkler som du må se. Det skal matche. Å få det frem er utfordringen. Det er mitt yrke, jeg matcher nyanser. Så blander jeg oppskriftene når kundene vil ha dem. Det er viktig å ha fargesyn her inne. Det er sjarmen med jobben, sier Andreas Åkerman.

21 personer jobber på Marabu i Malmö og i Norden er det totalt 35 ansatte.

Michael Ahl foran computer-to-screen-maskinen Signtronic AG StencilMaster

Les videre

Heidelberg: Nå kommer KI-revolusjonen til trykkeribransjen

Sign&Print har besøkt Heidelbergs nye Print Media Center "Home of print" i Tyskland. Med sitt nye arbeidsflytsystem og nye maskiner som Jetfire 50 og Boardmaster, staker de ut en stadig mer automatisert og KI-drevet fremtid for trykkerier over hele verden.
ai_heidelberg

Teknologi, nettverksbygging og gode tilbud

Torsdag 28. november inviterte Antalis til åpent hus i sitt showroom i Oslo. En innholdsrik dag med pølselunsj, mingling og demoer.
Stemning 1

Slutten på en æra for Lundeby – og starten på en ny

Siden Aksell Logistikk, tidligere Lundeby GF, ble stiftet i 1949, har bokbinderiet vært kjernen i virksomheten. Men nå er det slutt på dette. Ferdiggjøringen vil om kort tid samlokaliseres til Aksell Aurskog og i Hærland er det i stedet logistikktjenester det er fokus på.
Helge 2

Unik vakuumfunksjon avgjorde kjøpsbeslutning

Prima Trykk i Sarpsborg ble grunnlagt i 1981 og var et tradisjonelt arktrykkeri inntil for 10–15 år siden de det ble gjort en satsning på emballasje. Nå tar trykkeriet et nytt skritt over til digitaltrykk med en ny planskriver.
CC 2

Siste nytt

Danner et komplett mediehus i Møre og Romsdal

EKH Grafisk forlater Molde til fordel for mer enn dobbelt så store lokaler i nabobygda Malmefjorden. Der skal fire bedrifter samles under ett og samme tak. Og det er rom for å vokse videre.
EKH kollage

Ny rullmatet inkjetpresse fra Ricoh for boktrykking

Ricoh lanserer en mono rullmatet inkjetprinter i to varianter basert på forskjellige blekk. Maskinen skriver ut i svart på hvitt.
ricohvc40000

UPM Raflatac stenger fabrikk i Tyskland

UPM Raflatac har besluttet å permanent stenge fabrikken i Kaltenkirchen, Tyskland for å forbedre organisasjonens samlede effektivitet og lønnsomhet.
raf_tim-kirchen-appointment

Tre selskap fusjoneres inn i Merkur Grafisk

Fra 1. desember fusjoneres Bokbinderiet Johnsen, AIT Grafisk og Julius Ørenberg bokbinderi inn i Merkur Grafisk. Samtidig fortsetter byggingen av de nye lokalene på Langhus.
merkur-grafisk