
Annethvert år inviterer Hunkeler til en firedagers messe i Sveits for å vise frem innovative løsninger på trykk langs hele kjeden, fra prepress til trykking og etterbehandling. Årets messe viste frem flere teknologiske fremskritt innen digitaltrykk som kan fremskynde overgangen fra offset.
Det innebærer innovasjoner innen både arkmatede og rullematede inkjetprintere. Her er noen eksempler på hva som ble vist på HID 2025.
“Eksepsjonell hastighet”
Kodaks nye rullematede presse Prosper 7000 Turbo lever virkelig opp til navnet sitt, den markedsføres som «Verdens raskeste inkjetpresse». Dette er første gang den vises i Europa.
– Den kjører med en hastighet på 410 meter per minutt, som tilsvarer over 5500 A4-sider per minutt eller 96 per sekund. Du kan lage en 420-siders bok på 1,6 sekunder. Det er veldig raskt, sier Scott Capindale, salgssjef for digitaltrykk i Kodak.
En maskin som egner seg for bruksområder som bøker og direktereklame og som også kan skrive ut hele broadsheet-oppslag for aviser.
Den har Kodaks proprietære kontinuerlige inkjetteknologi som bruker produsentens vannbaserte Kodachrome-blekk. Dette betyr at det produseres 48 milliarder blekkdråper per sekund i en kontinuerlig flyt og dråpene som ikke brukes til trykkingen går tilbake i systemet. Dette betyr også at dysene ikke risikerer å bli tette med blekk.
– Den mengden blekkdråper gjør at pressen kan produsere med eksepsjonell hastighet.

Maskinen har en rekke ulike modi avhengig av brukerens kvalitetskrav.
– Den erstatter ikke offset, men kan være et supplement når det gjelder raske jobber. Det er mange gamle offsetpresser der ute og mange trykkerier som ser på å erstatte med digitale alternativer.
– Det er viktig for oss å være på et arrangement som dette for å vise hvordan maskinen fungerer i praksis. Mange tror ikke at disse mulighetene finnes med digitalprinting, avslutter Scott Capindale.
Fujifilm fremhever tørkeenhet
Fujifilm håper å vinne terreng innen rullbasert høyhastighets inkjetprinter, et område som vokser spesielt blant kommersielle trykkeriprodusenter, sier Mark Stephenson, produktsjef for digitalprint i Fujifilm. På HID 2025 viste Fujifilm derfor Jet Press 1160CFG.
Fujifilm har hatt suksess i Asia i dette segmentet og ønsker nå å gå inn på det europeiske markedet på alvor. De ønsker å gjøre dette med en funksjon som skiller Jet Press 1160CFG fra andre lignende maskiner. Det er en stabiliseringsenhet som tørker papiret før det trykkes på.
– Først fjernes 30 prosent av fuktigheten fra papiret ved å føre det gjennom to oppvarmede ruller som gjør det stabilt. Deretter kjøles det ned før papiret skrives ut på den ene siden. Etter det varmes den opp igjen før den trykkes på den andre siden. Så maskinen vår har tre «tårn» sammenlignet med en standardmaskin som bare har to, forklarer Mark Stephenson.

Denne prosessen er ment å forhindre ujevnheter i papiret på grunn av påkjenningene det utsettes for. Det skal heller ikke resultere i høyere energiforbruk, ifølge Fujifilm. Dette skyldes lavere temperatur generelt gjennom hele prosessen, sammenlignet med andre løsninger. Kombinasjonen med Fujifilms blekk er også en viktig del av konseptet, påpeker Stephenson.
For å tiltrekke seg kommersielle trykkerier også, har Fujifilm gjort noen justeringer. Spesielt når det gjelder utvalget av medier hvor typisk offsetpapir kan kjøres i maskinen uten primer, alt fra blanke til matte kvaliteter og silkepapir.
På HID 2025 ble maskinen vist med etterbehandlingsløsninger inkludert avrullere og opprullere fra Hunkeler og ryggstifting fra Horizon.
Heidelberg investerer i digitalt
På Drupa i fjor presenterte Heidelberg et samarbeid med Canon angående digitaltrykk. Heidelberg tok med seg en av dem til Lucerne: Jetfire 50, som er basert på Canons arkmatede inkjetprinter varioPRINT iX3200.
– Selve maskinen er den samme, men vi har integrert vår Prinect Production-programvare for hele arbeidsflyten. Prinect Production Manager kan brukes til både offset- og digitale jobber, og det er veldig enkelt å bytte mellom ulike produksjonsmetoder, sier Matthias Langer, produktsjef i Heidelberg.
Jetfire 50 har en oppløsning på 1200 x 1200 dpi og kan også kjøre ubestrøket offsetpapir opptil 350 gsm i B3-formatet på 35 x 50 centimeter. Den skriver ut med en hastighet på 8700 ark i timen. Ideen med å utvide porteføljen med denne maskinen er å bygge en bro mellom offset og digital.
– For eksempel kan det være en god erstatning for Speedmaster 52, som vi slutter å produsere. Det kan spare dem både for tid og penger når det gjelder mindre volumer sammenlignet med innsatsen som kreves med plateproduksjon og så videre med offset.
På messen
En komplett flyt ble vist sammen med Hunkeler for å produsere ferdige bokblokker som deretter transporteres til Müller Martinis Vareo PRO Perfect Binder og bindes med omslag og til slutt trimmes med samme produsents Infini Trim.
– Vi viser hele flyten fra hvitt papir til ferdig mykt omslagsbok. Hele prosessen styres av strekkoder slik at arkene kommer i riktig rekkefølge og slik at riktig innlegg matches med riktig omslag.
– Vi kjører tre forskjellige produkter med varierende størrelser og tykkelser for å vise systemets fleksibilitet.

I tillegg var det verdenspremiere på Fireline, en etterbehandlingsløsning for produksjon nært presselinjen med Heidelbergs Stahlfolder TH 56/66-modeller for automatisert digital trykkproduksjon. Stahlfolder TH 56 Fireline er utviklet som en etterbehandlingsløsning for Jetfire 50, og Stahlfolder TH 66 Fireline, i kombinasjon med Jetfire 75, er beregnet for B2-formatet. Heidelberg vil lansere Jetfire 75 i 2025.
Den første installasjonen av Jetfire 50 vil bli gjort i Sveits uken etter Hunkeler Innovation Days. Heidelberg har jobbet siden Drupa med å bygge en salgs- og serviceorganisasjon for Jetfire 50 og nå skal den ut på markedet.
Matthias Langer forteller også at Heidelberg utvikler programvare kalt Prinect Touch Free.
– Det bør være hjertet i produksjonen og bruker KI til å beregne den mest effektive og kostnadseffektive produksjonsveien, fra PDF til ferdig produkt. Det er en første versjon som er testet av en rekke kunder, og den vil trolig bli utgitt i slutten av året. Det er et ytterligere skritt mot en mer automatisert arbeidsflyt.
