
Under Hunkeler Innovation Days viste Horizon og Canon et samarbeid for første gang angående en integrert løsning, med Horizons brosjyrelinje for Canons arkmatede høyhastighetspresse varioPRINT iX3200.
– Det er en verdenslansering og bakgrunnen er at markedet har etterspurt en mer avansert løsning når det gjelder etterbehandling for iX3200. Det er en maskin som er populær i Norden, så vi tror det er mange som er interessert i denne løsningen og vi har allerede fått noen henvendelser, sier Jack Dahl, Nordic Sales Manager i Horizon.
Det er en iCE Stitchliner Mark V hvor Horizon har utviklet et spesielt grensesnitt for iX3200. Det betyr blant annet at det er mulig å kjøre ark både på kort- og langsiden for å produsere ferdige brosjyrer og hefter. Maskinen kan produsere opptil 6000 brosjyrer i timen, som for eksempel kan være bruks- eller monteringsanvisning. Planen er at løsningen skal være tilgjengelig innen utgangen av året.
– Det unike er at det er en hybridløsning for både rull og ark, som kan utstyres med avrullere og skjæring fra Hunkeler for rullmateriale. Det er også mulig å produsere brosjyrer med seks eller åtte siders omslag i formater fra A7 opp til liggende A4. Den har en veldig rask behandlingstid, sier Jack Dahl.

Ser potensial i papirindustrien
Horizon ser en økt etterspørsel etter arkmatede etterbehandlingsløsninger.
– Prognosen vi har fått fra Hunkeler viser et skifte til arkmating ettersom flere og flere jobber flyttes fra offset til digitalt. Har du å gjøre med mange forskjellige jobber og forskjellige typer papir, er det lettere å jobbe med ark enn rull. For produksjon av større volumer bøker og manualer er det imidlertid lettere å bruke rullemating.
Dette er første gang Horizon samarbeider med Canon om en integrert løsning for arkmatet høyhastighets blekkskriver. Det kan åpne opp for flere partnerskap i dette segmentet.
– Vi tror det er potensial for å samarbeide med flere utskriftsleverandører ettersom vi ser flere arkmatede blekkskriverløsninger på markedet. Vi er nok bare i begynnelsen av den utviklingen.

Robotene gjør jobben.
På standen viste Horizon også limfreselinjer som kan produsere 500 bøker i timen, med en robot som håndterer lossing og lasting av bokblokker. Robot- og automasjonsløsninger som disse kan være interessante for det nordiske markedet hvor arbeidskostnadene er høye, sier Jack Dahl. Spesielt siden investeringskostnadene har gått ned de siste årene.
– Det kan gi en mer strømlinjeformet produksjon fra trykk til ferdig produkt. Her viser vi en robot som mater bokblokker inn i en limfresemaskin, hvor det vanligvis vil være en operatør, dag ut og dag inn, som gjør samme jobben og mater bøker fysisk. Slik bransjen ser ut i dag, er det vanskelig å finne ansatte til den type jobb.
Alt overvåkes via Horizons egen programvare iCE LiNK, og selskapet jobber med å snart kunne integrere KI-funksjoner for å få mer nøyaktige data fra produksjonen, men også for å forutsi tjenestebehov.
Sammen med Hunkeler viste Horizon også en foldemaskin, iCE Folder AFV-566FKT, til for eksempel direktereklame. Horizon er også forhandler av Hunkeler-maskiner i Norden.

Hunkeler presenterte også nytt
Som arrangør benyttet Hunkeler selvsagt anledningen til å presentere et nytt produkt under HID 2025: GEN8 EVO. Som navnet tilsier er det åttende generasjon i maskinserien. Den er rettet mot kommersielle trykkerier som trenger å etterbehandle tykkere papirkvaliteter, opptil 200 gsm, og maskinen produserer ferdige produkter fra rull til stabel.
Så hva er nytt? Hunkeler fremhever spesielt et intuitivt grensesnitt for raske jobbendringer.
– Brukeren blir guidet gjennom prosessen med blant annet bilder. Displayet kan også flyttes, avhengig av hvor operatøren står og jobber, sier produktsjef Nicolas Lansche.
Når det gjelder mekaniske funksjoner, har Hunkeler utviklet et nytt design for transport av papiret. Dette betyr at papirtransporten er skilt fra den enheten som utfører skjæringen. Dette skal blant annet redusere skader på papiret, som riper eller utsmurt blekk.
Designet på maskinen er også helt nytt. Det mest slående er kanskje fargen på døren, som endres avhengig av prosessens status. På denne måten kan operatøren se hva som skjer selv på lang avstand. Skjer det noe i maskinen, endres fargen, for eksempel hvis det er nedetid eller hvis mer materiale må lastes.
Den nye GEN8 EVO skal være mer effektiv og raskere enn forgjengeren.
– Maskinens kapasitet har økt med 20 prosent, sammenlignet med forrige generasjon, sier Nicolas Lansche.
