
Arkbasert toner er fortsatt et viktig segment for Ricoh, men det er innenfor inkjet det er et reelt potensial for både utvikling og vekst. Dette sier Eef de Ridder, visepresident for Ricoh Europes grafiske kommunikasjonssegment, i et intervju med Sign&Print.
– En av de store trendene vi ser er overgangen fra offset til digital. Det ble snakket om allerede for 20 år siden og en del av den overgangen har skjedd via arkmatet toner, men det store skiftet skjer nå med utviklingen innen inkjetprintere, sier Eef de Ridder i forbindelse med Hunkeler Innovationdays i Lucerne, Sveits.
På Drupa 2024 inviterte Ricoh besøkende til sin «Zengarden» for å vise frem de siste innovasjonene, og det var nyhetene innen inkjet de besøkende var spesielt interessert i å se. Ricoh lanserte blant annet den rullematede Ricoh VC80000, «The Harpie Eagle», for slike ting som bokproduksjon og direktereklame. En maskin som kan produsere opptil 150 sider per minutt.
Pro Z75 var en annen nyhet. Denne inkjetpressen, også kalt «The Dragon», er for B2+ og den første vannbaserte inkjetplattformen fra produsenten med arkmating og automatisk duplekshåndtering.
– Under Drupa hadde vi stor suksess med lanseringene av Pro Z75 og Pro VC80000. Det skapte store muligheter for oss til å følge opp den interessen her på Hunkeler Innovationdays fordi det alltid har vært en plattform for høyhastighets inkjetprintere, sier Eef de Ridder og forklarer at selskapet overgikk forventningene når det gjaldt antall leads allerede før siste dag av messen.
– Dette arrangementet har tradisjonelt vært fokusert på transaksjonstrykk, nå har det skjedd en dreining mot grafiske selskaper som jobber bredere. Besøkende kommer hovedsakelig for å se utviklingen innen inkjet.

«Toner har nådd taket»
Ricoh har vært – og er fortsatt – en suksess i tonersegmentet. Ikke minst med Pro C9500, som ble lansert i 2023 og har blitt en populær modell i Norden. Men fremtiden for Ricoh er ikke i toner.
– Arkbasert toner er fortsatt et veldig viktig segment for oss, og vi fortsetter å utvikle teknologien, for eksempel med Pro C9500. Men vi og mange bransjeeksperter ser at veksten er i høyvolums inkjet i løpet av de neste fem til ti årene.
Eef de Ridder mener det handler om at tonersegmentet har nådd sitt fulle utviklingspotensial etter å ha vært på markedet i flere tiår med stadige forbedringer underveis.
– Teknologien har nådd et nivå hvor det knapt er mulig å oppnå bedre kvalitet, raskere maskin eller lavere produksjonskostnader. Der har vi nok nådd taket. Samtidig har Pro C9500 vært en stor suksess for oss og vi har 30 prosent markedsandel i tonersegmentet flere steder i verden.

Blande offset og digital
Mulighetene finnes derfor innenfor inkjet, ifølge de Ridder. For eksempel har utvalget av medier utvidet seg med muligheten til å skrive ut på bestrøket offsetpapir.
– Dette betyr at kundene kan skifte jobber mellom offset og digital og bruke samme materiale. Det er også et kostnadsproblem, tidligere måtte man kjøpe media behandlet for inkjet som noen ganger var dobbelt eller tre ganger så dyrt.
Antall installerte inkjetsystemer øker betydelig, ikke bare for Ricoh, men også for konkurrentene, noe som igjen betyr at prisene faller.
– Når det gjelder kvalitet, produktivitet og kostnader i inkjet, har vi ikke nådd taket ennå. Trenden vi ser er at kundene etterspør en stadig mer smidig måte å jobbe med korte serier og personaliserte produkter på, og det er her inkjet kommer inn i bildet.
Hvor langt har overgangen fra offset til digitaltrykk kommet?
– Hvis du ser på tradisjonell print, som flyers, brosjyrer og magasiner, skjer overgangen veldig raskt. Mange grafiske bedrifter ser nok at offsetpressene er klare til å skiftes ut og at de må ta en avgjørelse hvilken vei de vil gå videre. Arbeidsstyrken i bransjen eldes også, noe som er en utfordring i seg selv. Offset krever kompetanse, noe som ikke er tilfellet i like stor grad med inkjetpresser.
– Det er innen kommersiell trykking vi vil se den raskeste overgangen, men det er vanskelig å si hvor langt vi har kommet. I volum er det kanskje 10–20 prosent, men i verdi kan det bli enda høyere.

Satser tungt på utvikling
Komplette flyter med utskrift og etterbehandling krever også håndterbare arbeidsflyter. Begreper som konstant høres i disse sammenhengene er automatisering, KI og maskinlæring, selv hos Ricoh.
– Vi er relativt nye innen produksjonstrykk og startet for rundt 20 år siden. I løpet av disse årene har vi vokst betydelig, både organisk og gjennom oppkjøp. Et av de viktigste oppkjøpene gjorde at vi fikk tilgang til programvareporteføljen som nå er Ricoh Process Director med automatiseringsverktøy.
Et av de nye produktene som ble vist på messen var Ricoh Predicted Insight, som er programvare som kan forutsi maskinens ytelse, for eksempel hvis et skrivehode er i ferd med å svikte. Dette skal maksimere maskinens oppetid.
– Kundene ønsker å få mer produktivitet ut av maskinen og redusere antall feil. Det er en kombinasjon av et automatiseringsverktøy for arbeidsflyt og prognoseverktøy som bruker KI og maskinlæring.
Hvordan ser de neste fem årene ut for Ricoh?
– Vi vil ha hovedfokus og se vekst innen høyhastighets inkjet. Ricoh bruker omtrent 10 prosent av salget på FoU innen grafisk kommunikasjon. Vi fortsetter å investere i arkmatet toner, men størstedelen av investeringene våre vil gå til inkjetprintere og relatert programvare. Alle sier det vil øke eksponentielt og vi ser det allerede skje, sier Eef de Ridder avslutningsvis.

