
Dette er kanskje Norges største offentlige hustrykkeri, som jobber på oppdrag fra departementene og statsministerens kontor. Gjennom årene har de bygget opp en toppmoderne grafisk virksomhet som i flytteprosessen er oppgradert med blant annet tre digitalpresser og en planskriver i helt nye lokaler.
Terrorattentatet 22. juli 2011 rammet regjeringskvartalet og DSS (Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon) hardt og gjorde at deres tidligere lokaler ble ubrukelige. Etter 14 år i midlertidige lokaler flyttet de ved årsskiftet inn i permanente lokaler i Akersgata 59, og er da naboer med de fleste departementene de jobber på oppdrag av.
– Fordelen nå er at vi har plass sentralt i regjeringskvartalet med nærhet til de fleste departementene, ikke minst når nytt regjeringskvartal står ferdig, sier kontorsjef Raymond Svendsen.
DSS har utstyr til å produsere det meste av trykksaker og annet grafisk materiale, fra visittkort og brosjyrer til skilt og dekor, som foliering, utskårne gaveesker, og 3D-print. De kan levere stort sett det meste som kan trykkes på. Totalt jobber 14 personer i den grafiske seksjonen.

To digitalpresser ble tre
Flyttingen har ikke bare betydd nye lokaler, men også en skikkelig oppgradering av maskinparken. I januar kom tre digitalpresser fra Ricoh på plass, av flaggskipsmodellen Ricoh Pro C9500, som er en arkmatet tonerpresse for høyvolumsproduksjon.
Siden DSS er statlig, ble investeringen gjort iht. regelverk for offentlig anskaffelser høsten 2024, hvor Ricoh kom med det vinnende anbudet. Anbudet ble utlyst som en rammeavtale hvor DSS foreta ytterligere investeringer over en fireårsperiode.
DSS har tidligere hatt digitalpresser fra flere andre store leverandører som nå hadde nådd slutten av levetiden, og det passet fint å bytte dem ut i forbindelse med flyttingen. I utgangspunktet var tanken å investere i to Ricoh-presser, men de endte opp med tre takket være rammeavtalen. Planen var å supplere med en sort/hvit-maskin, men siden det viste seg at fargepressene var like raske, falt valget på en tredje presse av samme modell. Noe som gir stor fleksibilitet i produksjonen.
Prisen var selvsagt avgjørende i anbudsprosessen, men også utskriftskvaliteten. I tillegg ønsket de å ha én leverandør i stedet for flere, sier Raymond Svendsen.
– Vi utførte en rekke kvalitetstester på det vi trykker mest, for eksempel logoer i farger, i tillegg til øvrige krav i anbudsforespørselen.

«Den største suksessen på mange år»
Ricoh Pro C9500 vil effektivisere arbeidet, maksimere produktiviteten og automatisere oppgaver. Modellen har forbedringer knyttet til ting som papirhåndtering, fikseringssystem og hastighet sammenlignet med tidligere modeller. Den kan skrive ut 135 A4-sider per minutt.
– Ricoh anser denne leveransen som den største suksessen på mange år. Utstyret passer DSS ordreportefølje godt, som er avhengig av høy hastighet og stabil og lik kvalitet på alle maskiner. Vi skal ikke lyve om at vi strakk oss langt når det gjelder prisen. Sånn er det med anbud, det er ingen forhandling og du får ikke en ny sjanse. Vi er veldig fornøyde med at det ble en avtale, sier Dirk Roger Weiss, Strategic Account Manager i Ricoh, som har hatt DSS som kunde i mange år.
Avtalen innebærer at DSS nå er en av Ricohs største kunder i Norge.
To av maskinene har Plockmatic etterbehandlingsenheter med fals og stift, mens den tredje har en ekstra stacker og et ekstra papirmagasin for å håndtere større volumer.
Maskinene kjører alle typer dokumenter som departementene trenger, som proposisjoner, meldinger til Stortinget, NOU-er og rapporter m.m. DSS har en førtrykksavdeling som produserer og forbereder materiell før trykking.

Konsekvent kvalitet i fargene
DSS har også valgt å investere i Ricohs nye løsning for effektiv fargehåndtering, Ricoh Color Adjuster. Denne løsningen er utviklet for å forenkle arbeidet for trykkerier med flere presser, hvor det er avgjørende at fargene er konsistente, uavhengig av når det trykkes eller på hvilken maskin de trykkes. I tillegg har DSS en eldre Ricoh-maskin, en Pro C7500, som også er integrert i systemet.
– Systemet lar oss sjekke om fargene er korrekte, basert på terskelverdiene vi har satt. Vi skriver ut en prøve per maskin hver morgen for å sikre at alt er i orden. Det viktigste er at det er konsekvent kvalitet hver gang vi produserer noe og har en maskin sklidd ut i fargene vil vi se det i Color Adjuster, forklarer seniorrådgiver Jonas Madsen Rogne.
Lokalene inneholder også alt tenkelig ferdiggjøringsutstyr, som limfres fra C.P Bourg, trekanttrimmer, skjæremaskin og småmaskiner som visittkortkutter og spiraliseringsmaskin. Her er til og med en 3D-printer fra Stratasys som brukes til enkle reparasjoner og til å produsere hjelpemidler i produksjonen.

Nytt innen storformat
Langs kortsiden av de U-formede lokalene som DSS disponerer ligger storformat- og skiltproduksjon. Dette er lagt til de siste årene, tidligere ble denne biten utelukkende håndtert av underleverandører.
– Det er en fordel å også ha den produksjonen internt fordi vi kjenner kundene og er nær dem, sier Jonas Madsen Rogne.
Her finnes rulleprintere fra både HP Latex og Canon med skjæreplottere fra Summa for blant annet produksjon av roll-ups, klistremerker og plakater. Men også et skjærebord, PFI Blade B2+, som brukes til å skjære ut ting som visittkortesker som er trykt med gulltoner i Ricoh Pro C7500.
Det siste tilskuddet er en planskriver fra Roland, VersaOBJECT CO-640, med et arbeidsområde på 160 x 250 centimeter og en maksimal mediehøyde på 242 millimeter. Ricoh er forhandler for Roland DG i Norge og denne flatbeden er den første som er installert i Norge.
I den produserer DSS for eksempel veiledningsskilt som brukes internt. Dette kan være glasskilt med trykk eller magnetfolier som enkelt kan oppdateres ved behov.
– Det går raskere å skrive ut skiltene med planskriver enn å foliere dem fordi det tar så lang tid å «plukke» foliebokstaver. Det blir mindre manuelt arbeid og vi slipper å kaste en masse folie, sier Jonas Madsen Rogne.

Høytrykk frem til påske
Fremover forventes enda mer skiltarbeid med tanke på at hele regjeringskvartalet skal skiltes om i takt med ombyggingen og renoveringen.
Det vil også ligge mye arbeid framover den nærmeste tiden med tanke på at det er valgår og det kommende statsbudsjettet. Totalt er det over 15000 dokumentsider som skal produseres i ulike opplag før påske. De første jobbene har begynt å trille inn og det blir et stort trykk på produksjonen frem til påske.
– Vi har de siste 5-6 årene nær doblet omsetningen. Mindre opplag og mer førtrykk inn i eget hus og kortere leveringsfrister er hovedgrunnene til dette. Med årene har vi gått fra å være et kopisenter til en stor produksjonsenhet, sier Bjørn Vidar Jensen, seksjonssjef, om utviklingen.
Med de nye maskinene på plass er produksjonskapasiteten sikret for kommende arbeidstopper. I de travleste periodene kan det like vel være litt begrenset med kapasitet på førtrykk, og DSS har derfor avtaler både med et eksternt trykkeri, samt flere designbyråer.

Kompleks leveranse
DSS legger også en travel høst og vinter bak seg. De fikk tilbud om lokalene for rundt ett og et halvt år siden og planleggingen av flyttingen ble påbegynt på sensommeren 2024, blant annet med å lage en planløsning for hvor alle maskinene skulle stå. Arbeidet pågikk utover hele høsten og da håndverkerne dro på juleferie var det meste på plass, med det gjenstod fortsatt noe arbeid, blant annet med å trekke strømledningene og nettverkskablinger.
Like etter nyttår startet flyttingen og alle de nye maskinene skulle monteres.
– I løpet av uke 2 telte vi rett under 30 personer i arbeid, inkludert medarbeidere, håndverkere, montører og transportører. Det var en kjempeprosess, alt utstyr skulle flyttes inn denne uken. Prosessen var planlagt i detalj sammen med logistikkansvarlig i Ricoh, eksterne leverandører, intern logistikk, statsbygg, DSS vakthold og oss, sier Bjørn Vidar Jensen.
Til tross for byggekaos og en kompleks leveranse av maskiner, med veisperringer, snøstormer og sikkerhetsforskrifter, gikk alt bra og uken etter var produksjonen i gang igjen.
Så nå er det fred og ro og ingen investeringer på en stund? Ikke hvis du spør selgeren Dirk Roger Weiss.
– Neste steg kan være å investere i mer programvare relatert til arbeidsflyt. Vi har avtalt et møte på fredag i Ricohs showroom og ser på løsninger for det, sier han og får nikkende svar fra Raymond Svendsen.
Fakta om DSS
Departementets sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) består av flere ulike avdelinger med underliggende seksjoner, inkludert en grafisk seksjon (GRAF). DSS har som hovedmål å levere sikre og effektive fellestjenester til departementene og Statsministerens kontor og teller totalt ca. 600 årsverk.