
Canon har stilt ut på flere messer under mottoet «The power to move». For Canons Jennifer Kolloczek handler den bevegelsen om økt fokus på arkmatet inkjet ved høye hastigheter.
Sign&Print møtte Jennifer Kolloczek, Senior Marketing and Innovation Manager hos Canon EMEA, under Hunkeler Innovationdays (HID) i Sveits for å snakke mer om denne utviklingen.
– Vi ser en trend der stadig større volumer går over til arkmatet inkjetprinter, men vi ser også kunder som ønsker å flytte arkmatet offset til rullbasert inkjet. Flyttingen mot digitaltrykk er veldig tydelig hvis man ser på besøkerprofilen her på messen. Mange er enige om at inkjet er den riktige veien å gå, spørsmålet er bare hvor raskt og hvordan, sier Jennifer Kolloczek.
Hun oppsummerer det med å si at enten det er en overgang fra analog til digital, toner til inkjet, eller separate systemer til sammenkoblede ende-til-ende-løsninger, er det en fellesnevner.
– Det handler om at bedrifter ønsker å kunne gjøre mer med de samme maskinene og like mye ressurser. De må jobbe smartere og være mer «connected», akkurat som messens motto. Det kommer opp hele tiden når man snakker om trender i bransjen.
Økt kvalitet på trykket
På spørsmål om hvor langt overgangen fra analog til digital har kommet, svarer Jennifer Kolloczek slik:
– Det har ikke bare startet, men vi har definitivt kommet langt – og den utviklingen akselererer. Vi har nådd et visst kvalitetsnivå nå som vi kan ta volumer fra offset og det er større forståelse for hva som er mulig med inkjet, at det kan være en kostnadseffektiv måte å produsere på.
– Når kunder besøker oss, vekker det ofte nye forretningsideer, spesielt når vi snakker om hvilke utfordringer teknologien kan hjelpe dem med.
Selv om det er mye snakk om inkjetprinter på HID 2025, sier Jennifer Kolloczek at toner fortsatt har sin plass.
– Vi har kommet langt når det gjelder utvalget av medier for inkjet, men det er definitivt anledninger der toner er mer egnet. Vi ser også at overgangen til digital handler om både inkjet og toner.
Uansett om det er inkjet eller toner, er en av hovedstyrkene til digitalprinting at den muliggjør korte serier med variabel data og personalisering. Det har vært på tapetet i flere år, men det at det ikke er fullt utnyttet enda handler om utfordringen med å forvalte all data på en fornuftig måte, sier Kolloczek.
– Det er et stort potensiale for å rette seg mot spesifikke målgrupper, for eksempel å lage din egen reisebok. Der handler innovasjonen ikke så mye om selve trykket men om hvordan innholdet skapes og leveres, og fremfor alt, datahåndteringen rundt det. Jeg er veldig nysgjerrig på fremtiden, hvordan den vil utvikle seg.
Digitaltrykk – et vekstmarked
Dalende opplag innen trykking og en urolig geopolitisk situasjon er faktorer som i stor grad påvirker den grafiske bransjen, og det er noe både produserende bedrifter og maskinleverandører må forholde seg til.
– For øyeblikket er det en viss ustabilitet i markedet, noe som merkes blant annet ved at enkelte leverandører savnes på messen. Vi merker at kundene ser etter en stabil partner fordi investeringene deres er langsiktige og ofte strekker seg over mange år.
– Vi ser også at det er en konsolidering blant trykkeriene, som for oss betyr økt etterspørsel etter maskiner med høyere produktivitet.
Hvordan ser du på fremtiden til bransjen?
– Print kommer ikke til å forsvinne – vi er i et vekstmarked. Når man snakker om bransjen med utenforstående, er det nok mange som ikke innser hvor stor den er. Digitaltrykk er en liten del og vil aldri ta over hele kaken, men det er vekst i det segmentet, sier Jennifer Kolloczek før vi går tilbake til standen for å møte Matteus Celinski, Head of Sales Workspace & Production i Canon Svenska, som vil presentere løsningene som Canon viser på messen.
Ti år med arkmatet inkjet
Første stopp blir ved digitalpressen iX3200, fordi Canon benyttet anledningen til å feire et tiår med arkmatet inkjet under Hunkeler Innovationdays. I år er det ti år siden varioPRINTi300 ble lansert og utviklingen siden den gang har vært vellykket for Canon. Globalt er iX-serien tilgjengelig på over 700 trykkerier, og Canons arkmatede inkjetpresser har skrevet ut totalt 66 milliarder A4-sider over hele verden.

På messen ble det vist en helt ny løsning i samarbeid med Horizon, hvor iX-pressen ble koblet til en komplett flyt med Horizons iCE Stitchliner Mark V. En løsning som også har et nytt magasin for ark opp til 660 millimeter lange ark og mulighet til å kjøre arkene både på langs og på tvers.
– Det er en velkjent maskin i det nordiske markedet, men kundene har spurt om vi kan øke automatiseringen enda mer, sier Matteus Celinski om bakgrunnen for denne løsningen.
– Det er konsolidering i bransjen og det blir viktig å se på hvordan ulike produksjonsstrømmer kan styres på en effektiv måte gjennom automatisering.
Erstatte to tonerpresser

Besøkende fikk også forhåndsinformasjon om Canons kommende arkmatede digitalpresse, varioPrint iX1700 for B3-formatet, som effektivt kan produsere mellom 300 000 og 1,5 millioner A4-sider per måned. En «lillebror» til iX3200 med termisk inkjet som kan skrive ut med en oppløsning på opptil 2400 x 1200 dpi og også tykkere papir for mindre serier med emballasje, opptil 450 gsm. Det blir en inngangsmodell i segmentet mellom imagePRESS-serien med toner og varioPRESS iX3200.
– Vi tror at kunder som kanskje har to tonerpressere, men som ikke har volumene som kreves for en iX3200, kan gå over til den nye iX1700, sier Matteus Celinski.
– Det er en perfekt kombinasjon av det brede medieutvalget til tonerpresser og hastigheten til inkjetmaskiner. Vi har mange kunder som venter på den lanseringen, fortsetter han.
Forventet lansering av iX700 er i slutten av 2025.

Det var også en forhåndsvisning av varioPRESS iV7, som kan skrive ut opptil 4,5 millioner B2-ark per måned. Det forventes å være tilgjengelig neste år. Det er Canons nye flaggskip og deres første arkmatede B2-presse. En maskin med en produktivitet på 8700 sider per minutt. Håpet er å åpne opp nye markeder for kundene.
Spennende fremtid med KI
I tillegg kunne besøkende se nærmere på den kompakte rullepressen ProStream 2133, som også var utstilt på Drupa. Den kan skrive ut med hastigheter på opptil 133 meter per minutt, inkludert brosjyrer i små opplag, direktereklame, postkort og kalendere. På messen ble det vist inline etterbehandlingsutstyr, inkludert Hunkelers web-extender med Wekos nye gjenfuktingsenhet.
Når det kommer til arbeidsflyter og smarte produksjonsløsninger, bruker Canon programvarepakken Prisma, som konfigureres til hver kundes individuelle behov.
– Mange kunder som allerede har investert i Canon-teknologi, ser etter alternativer for hvordan de kan automatisere mer. Det handler om automatisering i prosessene, men også i forhold til kunder.
– Vi ser mye på hvordan KI kan brukes, og jeg tror det vil spille en stor rolle i fremtiden når det kommer til printteknologi og kvalitetssikring. Også knyttet til produksjonsmønstre. KI kan være ganske spennende for bransjen, det vil være muligheter som vi ikke en gang har tenkt på, sier Matteus Celinski.
Både Matteus Celinski og Jennifer Kolloczek er enige om at Hunkeler Innovationdays er en viktig plattform for trykkeribransjen, ikke minst for å høste frøene som ble plantet på Drupa.
– Det er et event som er veldig fokusert på høye volumer og høy hastighet. Kommersiell trykking og transaksjonstrykk er to viktige fokusområder for oss, og dette er det rette stedet å være for å vise frem de siste trendene, teknologiene og fremskrittene, sier Jennifer Kolloczek.