Verden skjelver i buksene

Panikk på børsene verden over har fått mange til å tenke med gru på den siste finanskrisen i 2008/2009. Det gjenstår fremdeles å se om dette blir en langvarig resesjon med store skadevirkninger. Det er umulig å si, så lenge børsen er opphetet og nervøs. Et par gode nyheter kan være nok til å gjenopprette tryggheten igjen, og dermed også stabiliteten på finansmarkedet.

Uansett er ekspertene enige om at vi er vitne til et krakk. Ordet brukes vanligvis for å beskrive et børsfall på over 20 % i løpet av en kort periode. Oslo Børs falt nylig ca 22 % på en og en halv uke. Men det kan fremdeles snu.

Skulle det verste skje, slik at vi igjen går inn i en periode med stagnasjon i all aktivitet, økt arbeidsledighet og et ikke-fungerende lånemarked, vil vår bransje igjen måtte ta mye av støyten. Forhåpentlig har bransjen klart å bygge opp økonomien igjen etter finanskrisen, men det er grunn til å tro at mange slett ikke har maktet det ennå. Fenomenet vi i så fall opplever, er en såkalt dobbeldipp. Det innebærer et stort fall og mange tap i en periode, slik vi var vitner til i 2008/2009. Deretter følger det en oppgangsperiode. Den har mange i Norge opplevd lenge allerede, men for de grafiske virksomhetene har oppgangen latt vente på seg. Svært få har klart å gjenskape økonomien de hadde før finanskrisen slo til. Kommer det da et nytt fall – en dobbeldipp – vil vi dessverre oppleve flere konkurser igjen. Eksperter antyder et worst case scenario på 8.000 konkurser. Disse vil mest av alt ramme nyetablerte småbedrifter, som det fins ekstra mange av i disse dager.

Mest av alt håper vi selvsagt at økonomien kommer i balanse igjen snarest mulig. I motsatt fall håper jeg at styresmaktene vil takle problemene annerledes enn sist. Da fikk forsikringskonsernene, bedriftsgigantene og bankene ”krisepakker” og lettelser på mange områder. For småbedriftene fortonet det seg annerledes. Mange trodde på og regnet med en mykere linje fra myndighetenes side, for eksempel når det gjaldt inndriving av offentlige krav, merverdiavgift og skatt. I stedet reagerte fylkesskattesjefer og kommunekasserere med skjerpede krav og en hardere og mindre fleksibel linje. Plutselig var det for eksempel ikke lenger mulig å få splittet et skattebeløp i flere deler.

Jeg vet det, for jeg opplevde det selv. Jeg sliter fremdeles med ettervirkningene fra sist, og er livredd for en ”dobbeldipp”. Denne gangen – hvis det blir en ”denne gang” – håper jeg på nye toner fra våre ledere. Å stikke kjepper i hjula på våre småbedrifter er å sage over greina vi alle sitter på. De små bedriftene – deriblant de fleste grafiske virksomhetene – utgjør 90 % av næringslivet i Norge.

Lasse Andreassen

Redaktør

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Konica Minolta: Emballasjetrykk i korte serier

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

Flaggskipet for arkmatet tonerproduksjon i store volumer og en kompakt inkjetprinter for printing på emballasje av bølgepapp «on demand» i korte serier. Begge disse vil bli demonstrert i Konica Minoltas utstilling på Sign & Print Scandinavia.

Publisert av: