Grafisk Utdanningsfond støtter lærlingplasser

PUBLISERT: 9 november 2017
OPPDATERT: 9 november

Et tilskudd på 10 000 kroner venter på grafiske bedrifter som gir elever i VG1 og VG2 en mulighet til å prøve ut lærefaget grafisk produksjonsteknikk. Styret i Grafisk Utdanningsfond ønsker med dette å stimulere interessen for en yrkeskarrière i grafisk industri.

Yrkesfaglig fordypning (YFF) gir bedrifter som ønsker å ta inn lærlinger, en mulighet til å bli bedre kjent med aktuelle kandidater. YFF blir også kalt utplassering eller praksis i bedrift. Det vanligste er å tilby YFF for elevene på Vg2 Industriteknologi, men det er også mulig å tilby dette for spesielt interesserte elever allerede på Vg1.

Elevene får erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer yrkene utdanningsprogrammet kvalifiserer dem for, og få dessuten en mulighet til å fordype seg i kompetansemål fra læreplanene på Vg3-nivå. Meningen er at elevene skal få har en mulighet til å oppleve realistiske arbeidssituasjoner gjennom bruk av bedriften som læringsarena.

Elevene skal ikke ha lønn for oppgavene de utfører i bedriften og de er forsikret av skolen de går på.

Omfanget for yrkesfaglig fordypning for Vg2-elever er 253 årstimer, dvs. ca. 25 % av opplæringen. I gjennomsnitt betyr dette i overkant av én dag i uka i løpet av skoleåret. Disse dagene kan organiseres på ulike måter i samarbeidet mellom bedrift og skole, f. eks. 1 – 3 dager i uka over en tidsbegrenset periode.

Det skal lages en lokalt tilpasset opplæringsplan for YFF basert på læreplanen. Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon vil utarbeider eksempler på slike planer.

Læreplan i grafisk produksjonsteknikk Vg3 / opplæring i bedrift
Grafisk produksjonsteknikk er et fag som bidrar til å formidle informasjon, kunnskap, nyheter, underholdning, kultur, reklame og andre medieprodukter i alle typer trykte medier. Faget skal fremme kvalitativ og innovativ utvikling av visuell kommunikasjon knyttet til grafiske produkter. Det skal legge grunnlag for yrker innen produksjonsforberedelser, produksjonsprosesser, fargevurdering, materialvalg, etterbehandling, pakking og distribusjon. Videre skal faget bidra til å ivareta miljøet gjennom å resirkulere materialer og redusere utslipp.

Opplæringen skal bidra til at lærlingen utvikler praktiske ferdigheter og faglig innsikt knyttet til produksjonsforberedelser og valg av produksjonsmetoder. Betjening, drift og vedlikehold av maskiner og utstyr for produksjon, pakking og distribusjon av trykksaker skal stå sentralt i opplæringen. Videre skal opplæringen bidra til at den enkelte lærling utvikler sikkerhetsforståelse og evne til tverrfaglig samarbeid.

Opplæringen skal legge til rette for arbeid med ulike typer grafiske produksjonsoppdrag knyttet til maskiner og produksjonsutstyr i bedriftene. Videre skal opplæringen legge til rette for arbeid med kvalitetsforbedring, utvikling av nye produksjonsmetoder og nye, grafiske produkter. Opplæringen skal forberede lærlingen på et arbeidsliv med krav til dokumentasjon, effektivitet og omstilling.

Fullført og bestått opplæring fører fram til fagbrev. Yrkestittelen er fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk.

For informasjon, veiledning, tilrettelegging og kurs kan du kontakte:
Rolf Wesenberg på rolf@opplaringssenteret.no og tlf. 905 99 784

Les videre

Kurs med fokus på KI i grafisk bransje

Det går ikke en dag uten at det snakkes om kunstig intelligens. Men hvordan kan grafisk bransje dra nytte av KI? I løpet av høsten vil det bli arrangert et spesialkurs om emnet for å svare på det spørsmålet.
AI kurs

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

For få utdannes – "Situasjonen begynner å bli kritisk"

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Webinarserie om bærekraft i praksis

Bærekraft, hva betyr det egentlig og hvordan kan jeg bidra? Det er utgangspunktet når Trykt i Norge inviterer til et bærekraftprogram for Grafisk bransjeforening sammen med Maria Peltokangas i Corporate Good.
Maria

Siste nytt

Mediehuset Andvord kjøper storformatprodusent

4. september ble det offentliggjort at Mediehuset Andvord kjøper opp Pulp Grafisk. Kjøpet skal innebære at Andvord kan levere trykk på flere og større materialer, samt styrke det kreative teamet.
Andvord pulp

«Duster» gir deg Oslos historie – gate for gate

Det som ifølge Knut Meiner begynte som et "dusteprosjekt" under pandemien, har utviklet seg til å et av de mest spennende foto-, kunst- og byhistoriske prosjektene i Oslo. Nå er alle byens gater dokumentert med foto og tekst – hvor det hele kommer i ut i bokform.
GATADI-19

Epson lanserer ny etikettprinter

Den nye ColorWorks C8000e produserer høykvalitetsetiketter i høy hastighet samtidig som den reduserer kostnader og avfall som vanligvis er forbundet med tradisjonell, analogbasert etikettutskrift.
epson-location-shoot.5

Fremtidens papirfremstilling henger på en dråpe vann

Ny forskning viser at vi kan øke antall ganger papir kan resirkuleres, noe som kan revolusjonere papirindustrien.
bjorn-sjostrandx