Pantone: årets farge for 2022

Årets Pantone-farge har fått navnet Veri peri. Foto: Pressebilde

Spørsmål om fargen for det nye årtusenet var begynnelsen til årets farge fra Pantone, sier Leatrice Eiseman, administrerende direktør i Pantone color institute, når vi ber henne fortelle oss mer om Very peri, fargen for 2022.

I tillegg til å lede Pantone-fargeinstituttet, har Leatrice Eiseman skrevet flere bøker om farger og underviser i fargeteori ved sitt eget Leiseman-senter.

Pantones 2022-farge ble imidlertid født før årtusenskiftet. Nærmere bestemt i 1999! Etter e-poster, telefonsamtaler og et spørsmål.

– Jeg valgte en nyanse av himmelblå, da den best representerte inngangen til en ny tid, symbolisert av en evig himmel over oss, forklarer Leatrice Eiseman.

Pantone 15-4020 Cerulean.

Leatrice Eiseman, administrerende direktør for Pantone fargeinstitutt (bildet er beskåret). Foto: Privat.

Ekstern analyse før valget
Fargespesialisten Pantone er ellers nok mest kjent for sine systemer for matchende farger, hvor PMS (Pantone matching system) er tilgjengelig for grafisk design og FHI (Pantone fashion, home and interiør) brukes til for eksempel tekstiler og boliginnredning.

Helt fra starten har det vært Pantone fargeinstitutt, selskapets konsulentavdeling som har jobbet med årets farge.

Leatrice Eiseman beskriver en, ser det ut til, kompleks ekstern overvåking bak fargevalget for et nytt år, hvor de analyserer og henter påvirkninger fra for eksempel filmer i produksjon, nye artister, mote, høyprofilerte sportsbegivenheter og ny teknologi.

Ny farge i år
Siden starten med årets farge har Pantone alltid valgt kun én farge fra selskapets system for å matche farge, men i 2021 var det to – Pantone 17-5104 Ultimate grå og 13-0647 Illuminating.

Og i 2022 la de for første gang til en helt ny farge for årets farge – Pantone 17-3938 Very peri.

Very peri finnes for det meste i den blå familien, som representerer utholdenhet og ro, kombinert med dynamikken og kreativiteten til de rødfiolette undertonene, som gjør den til en varmere, mer aktiv blåfarge.

«Atmosfære fremkalt av farge»
Hvorfor navnet Very peri?

– Periwinkle er et etablert navn for en lilla-blå farge, men vi ønsket å lage en farge som var enda mer intens, derfor «Very peri».

Hvordan kommer du på ditt fantastiske navn for farger?

– Vi ser på budskapet vi ønsker å formidle eller stemningen som fargen fremkaller. Som jeg nevner i flere av bøkene mine, kan navngivning av farger fremkalle stemninger og betydninger.

Tekst: Lamin Kivelä

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: