
Stigende papirpriser og mangel på forsyninger hemmer trykkerinæringens sjanser til å komme seg etter pandemien. Det vil trolig føre til permanent skade på trykte medier, ifølge den europeiske interesseorganisasjonen Intergraf, som har sendt en bønn til papirprodusentene om å gå i dialog om hvordan man best kan sikre fremtiden til bransjen.
I følge den europeiske bransjeforeningen Intergraf er situasjonen så akutt at i enkelte medlemsland kan man mangle opptil 40 % av det forespurte papiret fra midten av februar.
Mens en rekke papirprodusenter har varslet prisøkninger fra februar, understreker Intergraf at den pågående arbeidskampen i UPM og dens innvirkning på tilgjengeligheten av magasinpapir (LWC og MWC) har en betydelig innvirkning på papirsituasjonen i Europa.
– Papirlagrene vil ikke tåle den lange streiken og trykkerier vil bli tvunget til å informere sine kunder om at de ikke klarer å oppfylle bestillingene, skriver Intergraf. Dette betyr at forlagene vil bli tvunget til å gå bort fra trykte utgaver på grunn av mangel på papir.
Mens Intergraf erkjenner at etterspørselen etter trykk og papir hadde falt under pandemien, sier de nå at etterspørselen nesten er tilbake til nivåene før Covid-19.
De advarer om at stigende papirpriser og mangel på tilgjengelighet kan bety at kunder som hadde byttet aktiviteter til digital kommunikasjon under pandemien, kan gå tapt for trykkerinæringen for alltid.
De fremhevet også at mangelen på andre kvaliteter kan påvirke tilgjengeligheten til andre produkter, inkludert mat og medisinsk utstyr, der trykk er en kritisk del av produktmiksen.
En viktig samfunnsfunksjon
Intergrafs generalsekretær Beatrice Klose sier: – Trykking er en vesentlig og viktig del av hverdagen vår. Mange innbyggere er avhengige av trykt informasjon.
I tillegg til å være en stor og uavhengig sektor, støtter vår industri og våre produkter innbyggere, kultur og alle andre økonomiske grener på en eller annen måte. Denne støtten er truet av de nåværende spenningene i forsyningskjeden.
I følge Intergraf er det 120 000 europeiske trykkerier som sysselsetter 600 000 mennesker og genererer totalt € 80 milliarder i salg.
Intergraf oppfordrer andre europeiske og nasjonale myndigheter til å ta den nåværende situasjonen på alvor og sikre en tilstrekkelig tilgang på råvarer (ferske og resirkulerte fibre) for å tillate kontinuerlig produksjon av essensielle varer som emballasje, aviser, magasiner, bøker og andre trykte produkter tjene europeiske borgere i deres daglige liv.