Pantonefargen for 2023 er...

PUBLISERT: 7 desember 2022
OPPDATERT: 3 januar
Bilde: Pantone

Den beskrives som full av kraft og energi, en dyprød nyanse som balanserer perfekt mellom det varme og det kalde. Årets Pantone-farge for 2023 kalles «Viva Magenta».
Hvert år utpeker Pantone Color Institute en bestemt farge som får tilnavnet «Årets farge». Denne gangen med navnet «Pantone 18-1750 Viva Magenta». I fjor var det en lilla-blå variant, Veri Peri, som ble kåret til årets farge 2022. I år lander du noen hakk unna på fargeskalaen i en dyp rød nyanse.

Fargen er utviklet sammen med Huge, som Pantone har samarbeidet med i mange år. Årets farge er resultatet av et designeksperiment som utforsker forholdet og spenningen mellom ny teknologi og menneskelig kreativitet.

Med inspirasjon fra AI og metaverset har Pantone skapt årets dyprøde farge. Bilde: Pantone.

Teamet har blitt inspirert av kunstig intelligens og metaversene til å lage en ‘Magentaverse’, som kan sees på Pantone x Artechouse-utstillingen i Miami. Utstillingen er et visuelt fargeeksperiment som har som mål å utfordre mennesket, naturen og teknologien.

– Med årets farge 2023 ønsker Pantone å heve viktigheten av farge til et nytt nivå. Viva Magenta har sin opprinnelse i fargen vi naturlig har farget med siden årtusener; den karakteristiske røde fargen til cochenillelusen. Men fargen uttrykker også styrke, selvfølelse, noe mange trenger i tiden vi lever i. I tillegg til den «drømmevirkelighet» i den virtuelle verden, hvor du kan være hvem du vil i et slags evig univers, sier Louise Klarsten, CEO ColourHouse.se, Pantone-partner i Sverige i mange år.

Bilde: Pantone.

Hun beskriver årets farge som grenseløs og kraftig, og viser kraften i å bruke farge som en måte å uttrykke et merke, et produkt eller en stemning på.

– Med årets farge ønsker Pantone også å fremheve viktigheten av farge som en egenskap i design, for å gjøre stemmen sin hørt og trollbinde betrakteren inn i en samtidskunstnerisk samtale, som sprer glede. Pantone hjelper oss med å heve blikket mot noe uventet og utfordrende, i vår tid med utfordringer er fargens betydning enda større enn i gode tider, avslutter Louise Klarsten.

Fargekoden for årets farge er Pantone 18-1750 Viva Magenta / 7636C /sRGB 187 38 73 /.

Bilde: Pantone
Bilde: Pantone
Bilde: Pantone

Les videre

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi

Kunstig intelligens vil være avgjørende for bedriftenes overlevelse

I den kommende tiden skal vi se nærmere på hvordan kunstig intelligens (AI) implementeres i allerede eksisterende grafiske løsninger. Hva den kan, hvilke behov den fyller og hvilke muligheter og utfordringer dette åpner for på sikt.
Heidelberg-AI

Årets Pantonefarge

"En koselig ferskentone som ligger mellom rosa og oransje", årets Pantone-farge 2024 er Peach Fuzz. Den beskrives som varm og myk med en vintage følelse samtidig som den har en moderne stemning. For 25. gang er Årets Pantone-farge kåret og denne gangen er det en fløyelsmyk ferskentone.
Pantone-2024-3-1024x683

Et bærekraftig kinderegg

Ellco etikett tar grep mot de høye strømprisene, rehabiliterer taket og legger solcellepaneler.
front

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag