XLP satser seg ut av covid-krisen: "Alltid hatt kvalitet i høysetet"

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 10 mai 2023
OPPDATERT: 10 mai
Per Olav Mæhlum, daglig leder/salg, og Rune Larsen, salg/produksjon, ved den nye Swissqprint Nyala 4.

Storformattrykk i små serier med raske leveranser, det er XLPs signatur. Helt siden oppstarten i 2001 har XLP hatt fokus på konkurransekraft gjennom å investere i beste tilgjengelige teknologi. Nå sist har en Swissqprint Nyala 4 tatt plass i produksjonen.

Denne løsningen gjør at XLP kan si JA til stort sett alle typer oppdrag og levere med absolutt markedsledende utskriftskvalitet, med minimal omstillingstid, høy produktivitet og mange nye spennende muligheter for kundene.

Ikke minst er operatørene veldig fornøyde med sin nye hverdag på Nyala4. Driftssikker og superenkel å bruke med minimalt behov for vedlikehold.

– Vi har investert regelmessig i produksjonsutstyr og fokus har alltid vært på det beste som har vært på markedet til en hver tid, sier Per Olav Mæhlum, daglig leder i XLP, Extra Large Print i Oslo.

Denne gangen falt valget på en flatbed hybrid fra Swissqprint med rull-til-rull som alternativ. Den ble levert og installert i desember 2022 av Nize Equipment gjennom deres norske partner Bizdoc. En maskin som skal komplettere en Durst Rho 312R rull-til-rull som allerede er i produksjonen og som, akkurat som Nyalaen, kan håndtere medier med 3,20 meters bredde.

– Vi ønsker å være kjent for å være en aktør som leverer ekstremt raskt. Når Durst -maskinen er opptatt, kan vi bruke det samme rullematerialet i Nyalaen, og det gjør oss mer fleksible. Vi er veldig imponerte og superfornøyd med den nye maskinen.

Flatbedshybriden fra Swissqprint vil sammen med rulleprinteren fra Durst sikre raske leveranser.

Brukervennligheten og en rask omstilling mellom forskjellige typer jobber og materialer, er andre fordeler som Per Olav Mæhlum fremhever.

Mer presis dråpeplassering

Swissqprint Nyala 4 med LED har blant annet nye Q1280I printhoder med en oppløsning på opptil 1.350 dpi, en mer nøyaktig dråpeplassering og en dråpestørrelse på 7 picoliter. Den kan printe på en rekke underlag, alt fra kryssfinerplater til dekaler, og bruker et Greenguard Gold-sertifisert blekk, som foruten CMYK blant annet også leveres i hvitt. I produksjonsmodus kan den printe opptil 200 kvadratmeter i timen.

Vakuumsystemet med «tip switch» gjør det enkelt for operatøren å låse arkene på bordet slik at det ikke blir mispasning i utskriften. Det er også mulig å ha en tandemmodus der operatøren forbereder neste jobb på den ene halvparten av arbeidsområdet mens maskinen printer på den andre halvparten. Maskinen har også en «krasjmodus» som gjør at utskriften fortsetter feilfritt etter en stopp og beskytter de dyreste komponentene – printhodene.

I produksjonen er det også en EFI Vutek QS2 Pro for platemateriale med maksimalt to meters bredde. Den har ti år på nakken og vil bli faset ut, men vil i en overgangsperiode bli brukt som backupmaskin.

Den tidligere planskriveren fra EFI skal snart fases ut etter ti år i tjenesten.
Spesialister på storformat

XLP ble startet i 2001 av Per Olav Mæhlum som noen år tidligere var med på oppstarten av Megaprint, Norges første bedrift som gikk inn i nisjen storformat med digitalprint. De første ti årene holdt XLP til på Røa i Oslo og startet med en tre-meter EFI Vutek med rull-til-rull, hovedsakelig for å trykke på bannere og fasadeseil, og senere installerte de også en flatbed fra EFI. Siden den gang har selskapet hatt en rulleprinter og en planskriver som har blitt erstattet annenhver gang. I 2011 flyttet de til de nåværende produksjonslokalene i Telenor Arena på Fornebu.

Siden 2011 holder XLP til på Telenor Arena. Sentralt, men også lett tilgjengelig for besøkende.

XLP spesialiserer seg på storformattrykk, særlig for messer og arrangementer, men også innen detaljhandel. Produkter som vil bidra til å synliggjøre kundens budskaper både i innendørs og utendørs miljøer. Det kan inkludere blant annet fasadeseil, bannere, Lyskasseprint, messevegger, tapeter, rollups, beachflagg, bilfolier, gulvfolier, skilt og bilder. Blant materialene som XLP kan printe på er tett og perforert vinylduk, polyester, selvklebende folier og lerret, men også aluminium, oppskummet PVC, lettvektsplater og akryl.

Ofte går det fort i svingene på XLP. Ikke sjelden ringer en kunde og trenger for eksempel utstillingsmateriell som skal være klappet og klart dagen etter. Både kunder og oppgaver varierer veldig, så når de fem ansatte starter om morgenen, er dagene sjelden like.

Tror på nye markeder

Med den nye Swissqprint Nyala 4, håper XLP å kunne finne nye kunder og markeder. Et område som Per Olav Mæhlum har stor tro på er produkter av høy kvalitet innen kunst, utsmykking og dekor.

– Det kan være byggeprosjekter eller utsmykking i det offentlige rom. For eksempel er vi involvert i et prosjekt i Midt-Norge hvor en idrettshall skal kles inn. Denne typen prosjekt er morsom å gjøre, og kunder er ofte veldig interesserte, de kommer til og med for å se på hvordan trykket blir til, noe som ikke hører til det vanlige.

Printede kunstverk i begrenset opplag er et annet eksempel på hva Nyalaen kan brukes til. Permanent dekor, for eksempel til hoteller, restauranter eller forskjellige møterom, er et tredje eksempel, ikke minst gitt mulighetene for hvitt blekk.

Petter Langkaas fra Bizdoc/NIZE equipment og Per Olav Mæhlum inspiser en utskrift laget i den nye Swissqprint Nyala 4.

– Markedet endrer seg og etter en lang prosess der kvalitet, produktivitet og nye muligheter har vært sentrale tema, så er vi veldige fornøyde med at XLP denne gangen valgte å satse på SQP Nyala4 flatbed med 3,2m rull-til-rull og neste generasjon Q1280i printhoder, sier Petter Langkaas, daglig leder på Bizdoc.

– Siden det er en åpen plattform, er det enkelt å bevege seg i nye retninger og teste nye markeder.

Tverrstopp under pandemien

For fem år siden overtok Per Olav Mæhlum som majoritets eier i XLP og har pendlet ukentlig mellom hjemmet i Ulsteinvik utenfor Ålesund og jobben i Oslo. De første 2 årene gikk «knallbra», så kom pandemien. År som har vært brutale for et trykkeri som tradisjonelt har jobbet hovedsakelig med leveranser til messer og arrangementer.

– De første månedene hadde vi bare 15 prosent av vår normale omsetning, sier han.

Til tross for dette ble det tatt en beslutning om å investere i en Swissqprint Nyala 4 i løpet av denne tiden.

– Valget var å investere eller ikke investere. Vi måtte gjøre en investering og erstatte den andre flatbeden. Mange hadde sannsynligvis valgt et mer fornuftig alternativ i den situasjonen, men vi har alltid hatt kvalitet i høysetet.

Skjærebordet fra Kongsberg PCS er plassert nær Nyalaen for en god arbeidsflyt.
Marginer viktigere enn volum

Når det gjelder konkurranse, sier Per Olav at XLP heller ønsker å være en del av bransjen.

– Jeg sier vanligvis at vi skal samarbeide når vi kan og konkurrere når vi må. Mange av kundene våre er mellomleddskunder, for eksempel reklamebyråer og skilt- og dekorfirmaer.

Målet fremover er å jobbe seg tilbake til å levere volumer, omtrent som før pandemien. Per Olav Mæhlum sier at han ikke har noen intensjon om å krige på pris om de store volumene, men at XLP har en bedre markedsposisjon enn noen gang og vil fortsette å være markedsledende på kvalitet og leveringstider.

Les videre

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Epson trykker på etikett og mikroproduksjon

Epson viser flere store innovasjoner innen etikettprinting under Drupa, men også løsninger for tekstiler samt mikroproduksjon og personalisering.
Epson-7-1024x683

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676