Hotelloppdrag - en døråpner til et nytt marked

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 4 oktober 2023
OPPDATERT: 5 oktober
Trygve Walle, Christer Bratz og Lisa Stensböl foran Moss Hotel.

PS Press Reklame i Moss har vært aktiv i den grafiske bransjen i 30 år. For ti år siden snublet selskapet over storformattrenden, og nå begir de seg inn i nye uutforskede territorier med suksess: interiør.

Det første oppdraget startet i fjor vår, både utvendig og innvendig foliering av rundt seksti dører på Moss Hotel.

– Forandringen er enorm, sier en imponert Øyvind Lorange, daglig leder ved hotellet, om resultatet.

Det historiske hotellet i Dronningens gate i Moss sentrum har siden 1989 hatt dører i en tidsriktig gulfarge. Med tiden har ikke bare fargen blitt umoderne, dørene har også blitt åpnet og lukket av utallige hotellgjester, noe som har medført mye slitasje. Spørsmålet var da om alle dørene skulle skiftes eller om det fantes andre alternativer. Hotelldører har strenge brannsikkerhetskrav og det er derfor ikke en billig forretning å erstatte dem.

Etter å ha kontaktet PS Press ble svaret folier i Coala Interior Film-serien. De finnes i en rekke uttrykk som tre, stoff, metallic og stein, og med matt, blank, sateng eller glitter finish.

Zünd-bordet, av modell G3 XL-3200, med eye-in-the-sky-teknologien går varmt for ulike typer skjærejobber. Trygve Walle viser folien som er brukt på utsiden av dørene på Moss Hotel.
Klekket ut kreativ idé

PS Press Reklame hadde som sagt gjort en satsing på storformat noen år tidligere.

– Det var en kollega som overtalte sjefen da jeg var på pappaperm til å kjøpe en HP Latex-skriver, skjæremaskin og lamineringsmaskin. Men ingen visste helt hvordan utstyret skulle brukes, minnes Trygve Walle, som tok på seg å sette seg inn i saken og som nå har ansvaret for storformatproduksjonen i selskapet.

– Og det er utrolig gøy!

Siden starten har Antalis vært hovedleverandør av forbruksvarer og med årene har samarbeidet blitt sterkere. Det var også fra Antalis ideen om å satse på interiørdekor kom.

– Vi har sett konkrete kundecaser fra utlandet der foliering av hotelldører kan være minste motstands vei inn i det markedet. Det kan gi snøballeffekt med flere oppdrag som resultat. Interiør er noe Antalis ønsker å være ambassadør for og som vi tror vil være et viktig vekstmarked fremover, sier Christer Bratz, salgssjef i visuell kommunikasjon i Antalis Norge.

Skiltjobber er noe av det PS Press har produsert siden de startet med storformat.

PS Press hadde mange av de samme tankene, og i samarbeid med Antalis skaffet man seg raskt oversikt over de kreative mulighetene som åpner seg om man tenker digital interiørdekor.

– Skal du endre uttrykket er folier helt geniale. Fordi Øyvind på Moss Hotel var en kar vi kjente godt, så bar det den veien, sier han.

Montør Lisa Stensbøl begynte som lærling hos PS Press i 2017 og fikk fagbrevet sitt i 2021. Hun har gjort det meste av jobben på Moss Hotel.
Lys folie med trestruktur

Hotellets korridorer skal få en total makeover, så også tepper, takpaneler og lamper skal etter hvert skiftes ut. Det ble derfor utviklet en gjennomtenkt fargepalett og folieringen av dørene ble et første steg i denne transformasjonen.

For at alt skulle matche ble det brukt en lys folie med trestruktur på utsiden av dørene og en lys grå variant på innsiden, som kontrast til tregulvet i rommene.
Arbeidet ble innledet i fjor vår, og før selve folieringsjobben kunne starte ble det gjort noen oppussinger på dørene, for eksempel overfladiske reparasjoner av hakk og andre skader. Montør Lisa Stensbøl kunne da foliere fire til fem dører per arbeidsdag. Materialet ble klargjort hos PS Press for å finjusteres på stedet, kun håndtakene trengte å monteres av og på. Dette gjorde at dørene ikke måtte tas ned, men arbeidet kunne utføres når rommet var ledig mellom gjester. Arbeidet kunne også gjøres ubemerket uten ubehagelig lukt eller støy. Selv om folien er tynn, er den slitesterk og leverandøren gir minst ti års garanti.

– Hovedfordelen for oss er at vi slipper å frakte bort dørene og hotellet kan være i drift mens arbeidet pågår. Og selvfølgelig at dørene får lengre levetid, sier Øyvind Lorange.

Etter at en første runde med hotelldører er foliert, venter ytterligere arbeid for å gi alt et enhetlig utseende. Totalt dreier det seg om 80–90 dører.

Det meste av skjærearbeidet ble gjort på forhånd slik at det kun var behov for finjusteringer på stedet.
«Ser stort potensial»

Oppdraget på Moss Hotel har gitt PS Press blod på tann.

– Interiør er en nisje som vi ønsker å satse på fremover. Vi ser et stort potensial i det og har nå også kunnskapen til det. Coala-serien skiller seg ut som et veldig spennende produkt med mange bruksområder og er ikke like dyrt som andre merker, sier Trygve.

PS Press Reklame har totalt ti ansatte, hvorav tre er montører og flere leies inn etter behov.

– Det er helt riktig av PS Press å satse nå og bygge noe nytt, det er noe jeg tror vi trenger som bransje også. Jeg blir utrolig glad og motivert av å se hva de gjør. Vi har tett kontakt og vi er ikke bare en materialleverandør men bistår også med svar på tekniske spørsmål og tips og triks, sier Christer Bratz.

I inngangen i Rabekkgata i Moss er det noen eksempler på arbeid utført av PS Press Reklame.

Det å ikke bare referere til en produktbrosjyre på nettet er superviktig, sier han.

– Det er et produkt som ikke kan sees på en skjerm, du må se og ta og føle på det.

Trygve Walle nikker samtykkende:

– Jeg har blitt litt av en folienerd. Det krever et trent øye for å se at det ikke er ekte tre, det er overbevisende bra, sier Trygve Walle.

Snart vil denne Canon Colorado erstattes av den nye M-serien med mulighet for å trykke hvitt, ikke minst på dekor. I produksjonen er det også en Canon Arizona flatbed-skriver.

PS Press Reklame
Startet i 1991 av Einar Pettersen. Da var hovedoppdraget produksjon av kundeavisen City Syd Avisa, som fortsatt eksisterer, men har endret navn til På høyda.

PS Press har gjennom årene fått flere bein å stå på og er nå et reklamebyrå som tilbyr alt fra trykk, storformat og foliering til foto og grafisk design.

Daglig leder er Jørgen Pettersen.

PS Press Reklame har også en maskinpark med maskiner for standard trykksaker. Printer fra Konica Minolta og etterbehandling fra Multigraf.

Les videre

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo

Stordalen åpner hotell i boktrykkeri rett ved Liseberg

Gøteborg by og fornøyelsesparken Liseberg ønsker å benytte seg av det historisk viktige bygget som Rundqvists boktrykkeri forlot for et år siden. Nå er det klart at eiendommen ved siden av reisemålet skal bli hotell.
FotoJet-27-1024x683

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo