Mulig å møte krav til bærekraft uten økte priser

Foto: Felix Alnemark
PUBLISERT: 16 oktober 2023
OPPDATERT: 16 oktober
Skiltmakere og -trykkerier merker stadig flere krav til bærekraft fra kundene. Mange tror at de kan møte etterspørselen etter miljøvennlige produkter uten å øke prisene.

Fespa-medlemmer vitner om stor etterspørsel etter miljøvennlige produkter. Et flertall mener de kan oppfylle de grønne kravene uten prisjusteringer. Videre har ikke selskapene som hevet prisene redusert salget. Dette er noen av hovedresultatene som nå er presentert fra Fespas kommende rapport Print Census 2023.

Forskningen har gått i dybden rundt trendene som kom frem i analysen fra undersøkelsen som ble utført i 2018. Den omhandler temaer som industriutsikter, inntekter, økt etterspørsel etter miljøvennlige produkter, endrede kundekrav og mye mer.

I tråd med forrige rapport er markedsutsiktene fortsatt positive. 71 prosent oppgir at de er optimistiske med tanke på fremtiden til sin virksomhet, til tross for de økonomiske utfordringene de siste fem årene.

– Det er virkelig positivt å se samfunnet vårt såpass optimistisk, ikke bare om fremtiden til vår industri, men også om vekstpotensialet til deres selskaper, sier Graeme Richardson-Locke, organisasjonssjef i Fespa, i en kommentar.

Ifølge Fespa viser rapporten at industrien tilpasser seg det skiftende landskapet og finner nye muligheter for å vokse. Respondentene rapporterer en gjennomsnittlig inntektsøkning på syv prosent siden forrige undersøkelse. Det er en økning på 330.000 euro.

Det skal være grønt

Presset for å bli mer bærekraftig øker. 72 prosent av trykksakkjøperne etterspør miljøvennlige produkter og metoder. 25 prosent av de spurte kunne fortelle at kundene deres brydde seg mest om bærekraftige produkter og 12 prosent identifiserte et fokus på bærekraftig produksjon. 36 prosent sa at kundene deres brydde seg om begge problemene.

De opplevde kostnadsøkningene er ofte et hinder for bærekraftig produksjon, men 70 prosent sa at de kan møte kravene til bærekraft uten å øke prisene. 22 prosent hadde allerede satt opp prisene, men uten at det hadde påvirket salget.

Bransjen formes av endrede kundekrav som raskere behandlingstider, mer personalisering og muligheter for å tilpasse trykksaker i kortere serier. 67 prosent vitnet om et krav om raskere behandlingstider og 58 prosent så en økning i forespørsler om kortere serier.

– Undersøkelsen bekreftet nok en gang at en av de viktigste utfordringene trykkerier og skiltmakere står overfor akkurat nå, er de stadig skiftende kundekravene og det økende behovet for bærekraftige løsninger, sier Graeme Richardson-Locke, organisasjonssjef i Fespa.

1778 trykkeriansatte og skiltmakere fra 120 land har deltatt i undersøkelsen. Hele rapporten vil bli presentert ved en senere anledning.

Les videre

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682

Problemer for Xeikon som omorganiserer for å sikre fremtiden

Xeikon skal omorganisere driften "for å tilpasse seg den nåværende virkeligheten"
Xeikonx

Antalis tar opp det hete PVC-spørsmålet

Antalis har laget en hvitbok om PVC-plastens være eller ikke være. Målet er å hjelpe kundene med det vanskelige spørsmålet om når det er hensiktsmessig å bruke PVC og når PVC-frie alternativer er bedre.
Antalis-PVC-1024x683

"Unngå å bruke ordet bærekraftig i din markedsføring"

I Danmark advarer både Forbrukerombudet og Carsten Bøg, som er direktør for ESG og bærekraftig utvikling i bransjeorganisasjonen GRAKOM om å bruke ordet "bærekraftig".
BAEREKRAFTIG

Siste nytt

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri

Ny Caldera RIP lokker med store fargebesparelser

Den franske programvareutvikleren Caldera har nettopp sluppet den nyeste versjonen av Caldera RIP. Fra og med nå vil brukere kunne oppgradere rippen til versjon 17 for å oppleve hele spekteret av nye funksjoner og forbedringer.
caldera

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682