Canon + MUNCH = sant

Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 13 november 2023
OPPDATERT: 13 november
Admir Batlak har jobbet nært med Canons Henning Hagelund med printing på ulike materialer. Ved hjelp av Canon Arizona 1380 XTF, som er nyeste tilskuddet i Arizona familien med den banebrytende Flow-teknologien, har de printet direkte på materialer som vatt og PVC-folie.

I 2015 ble det arrangert utstilling av taktile bilder av Edvard Munch på det gamle Munchmuseet på Tøyen. Printene var produsert på Canons Arizonaprintere. I år har kunstneren Admir Batlak jobbet delvis i Edvard Munchs atelier på Ekely, dels i Canons Image Factory med en installasjon kalt «I knekken». 

Installasjonen er en del av SOLO OSLO, en utstillingsserie hvor MUNCH løfter frem unge samtidskunstnere. Kunstneren, med bakgrunn fra Bosnia, er fornøyd med mottagelsen utstillingen har fått, og med samarbeidet han har hatt underveis med Canon.

– Canon ga meg tilgang til sin printteknologi og tilførte verdifull kompetanse rundt blekk, print og materialer. Resultatet har blitt en rekke maleriske print på vatt, PVC-folie, vliesofix og paljetter, forteller han.

– Av natur blir jeg sjelden helt fornøyd, derfor er jeg svært takknemlig for tålmodigheten og den kontinuerlige entusiasmen Henning Hagelund har vist gjennom prosessen min, sier Batlak, som har satt pris på tålmodigheten og den kunstneriske forståelsen som er utvist fra Canons side.

Rommet installasjonen står i ligger i tiende etasje, akkurat der MUNCH i Bjørvika får den karakteristiske “knekken”, noe som også har gitt navn til kunstnerens prosjekt.

Utstillingen “I knekken” ligger nært opptil ideene Admir Batlak presenterte for juryen av SOLO OSLO. Verket beveger seg i skjæringspunktet mellom monument, skulptur og installasjon.

Inngangen til utstillingsrommet er for denne utstillingen bygget om, slik at de besøkende kommer inn midt i rommet. Der møtes de av kunstverk som befinner seg i skjæringspunktet mellom monument, skulptur og installasjon. Gjennom flere år har paljetter vært et fast innslag i Admirs prosjekter. Denne gangen er de små, glinsende brikkene benyttet både som byggesteiner sammensatt ved hjelp av tekstillim og strykejern, og som skannede utgangspunkter for print på vatt og PVC-folie.

Jeg har festet de trykte materialene på perforerte metallplater som refererer til museets fasade. Det var et grep for å bringe utsiden av bygget inn i utstillingsrommet” forteller kunstneren, som under arbeidet har fått anledning til å benytte atelieret på Ekely, der Edvard Munch både levde og arbeidet.

Det har føltes som en luksus å få jobbe på Ekely. Det samme har det vært å få tilgang til Canons test- og produksjonssenter. Totalt ble det 11 besøk i Canon Image Factory, alltid med en oppfordring til å teste ut ulike idéer, og ingen begrensninger på impulser underveis, forteller samtidskunstneren som kom til Norge som flyktning fra Bosnia som 11-åring.

Flere ulike uttrykk ble prøvd ut før det endelige verket stod klart. Her er detaljer med print på glassklar folie limt opp på perforerte stålplater som gir en helt spesiell effekt som refererer seg til paljetter som har en sentral rolle i Admirs produksjon.
Spomeniker

Admir Batlak har lenge vært opptatt av etterkrigsmonumentene i det tidligere Jugoslavia, såkalte spomeniker som også fantes i hans hjemby Mostar. Disse partisanske monumentene er reist som en hyllest til brorskap og enhet, og har vært blant referansepunktene for alle hans kunstneriske prosjekter. Det samme gjelder fascinasjonen for tekstiler, skinnende paljetter og ønsket om å skape overflater som leker med publikums forventninger.

Mitt arbeid er en collage av mange referanser som jeg håper åpner for noen nye tanker om materialitet og monumentalitet, idealer og identitet, sier Admir Batlak.

Bilder viser detaljer hvor man har printet direkte på vatt.
Hagelund lot seg imponere

Henning Hagelund hos Canon har arbeidet med storformatprintere i en mannsalder. De siste månedene har han latt seg imponere av hvordan kunstneren Admir Batlak har spilt på lag med flatbedprinteren Canon Arizona.

Admir har virkelig utfordret Arizona-teknologiens unike muligheter for kvalitetsprint på både tekstiler og hardere materiale, og han har hele tiden vært på leting etter nye muligheter. For oss i Canon er det lett å identifisere de tradisjonelle brukerne og kundegruppene våre, mens Admir har åpnet øynene våre for at det alltid finnes nye anvendelsesområder, konstaterer Henning, som selvsagt var til stede under åpningen av SOLO OSLO ved MUNCH i Bjørvika 29. september.

Utstillingsrommet i MUNCH er 8 meter høyt, og kunstneren Admir Batlak ble derfor nødt til å tenke i større formater enn han har gjort tidligere. Han valgte å konsentrere verkene sine om den særegne skrå veggen, og slippe publikum inn midt på den motstående veggen.

SOLO OSLO

SOLO OSLO er en serie soloutstillinger støttet av Talent Norge og Canica, og en del av MUNCHs satsing på samtidskunst. Utstillingene vises i det særegne visningsrommet i museets 10. etasje, der kunstneren Admir Batlak stiller ut frem til 4. februar 2024. Admir Batlak beveger seg i skjæringsfeltet mellom mote, skulptur og installasjon, og han eksperimenterer ofte med ulike håndverkstradisjoner. I kunstverkene hans finnes det referanser til ulike historier, sosiale bevegelser og populærkultur. Han lar ulike elementer sameksistere i kunsten, og utforsker på den måten spørsmål om smak, idealer og identitet.

Admir Batlak

Admir Batlak er født i den bosniske byen Mostar, og kom til Norge som flyktning fra krigen på Balkan da han var 11 år. Han har utdannelse som klesdesigner fra Istituto Marangoni i Milano, og bakgrunn både som klesdesigner og kunstner. Tidligere har han blant annet stilt ut i Galleri Riis og på Høstutstillingen, der han i 2020 ble tildelt Norske kunstforeningers debutantpris for skulpturserien “A New Tomorrow”.

Les videre

Tar opp kampen mot restene

Storbildsbolaget i Helsingborg reduserer avfallet med et nytt produkt. Arbeidsmetoden er både klimasmart og sparer penger for kunden.
FotoJet-25-1024x682

Fujifilm viser sin nye tørrtonerpresse

Fujifilm skal vise sin nye tonerpresse i Europa for første gang i starten av 2024. Revoria Press GC12500 er en digitalpresse som anvender tørrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Ricoh lanserer rask inkjet: "Ny standard innen automatisering"

Ricoh legger stor vekt på automatisering med sin nye ProTM VC80000 inkjetpresse. Selskapet lover fremgang og utvikling på parametere som pressestart, utskriftshastighet, kvalitetskontroll og fargekonsistens.
Ricoh-1024x683

"Uventet kraftig" markedsnedgang på papirprodukter

Eksportnedgangen i masse- og papirmarkedet er nå et faktum, skriver Skogsindustrierna i sin siste kvartalsrapport. Den økonomiske situasjonen påvirker etterspørselen etter grafisk papir i takt med at annonsemarkedet bremser opp. Men det er tegn til bedring.
pappersindustrierna-1024x683

Siste nytt

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

De legger listen for automatisert avisproduksjon

ECO3 ønsker å ta automatiseringen av avisproduksjonen til neste nivå med den nye versjonen av arbeidsflytløsningen Arkitex. Nye funksjoner gjør at tredjepartssystemer kan integreres bedre i programmet.
Arkitex-1024x683

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri