Siden Aksell Logistikk, tidligere Lundeby GF, ble stiftet i 1949, har bokbinderiet vært kjernen i virksomheten. Men nå er det slutt på dette. Ferdiggjøringen vil om kort tid samlokaliseres til Aksell Aurskog og i Hærland er det i stedet logistikktjenester det er fokus på.
Aksell-gruppen ble for drøyt to år siden dannet av Lundeby GF, 07 Media, 07 Media Sør, Bodoni, Molvik Grafisk og Møklegaard Trykkeri. Til Sign&Print forteller daglig leder Helge Gabriel Lundeby hva det har betydd for Lundeby GF. Han beskriver det som en nødvendighet å bli en del av en større gruppe for i det hele tatt å overleve.
– Det var litt vinn eller forsvinn som gjaldt. Stadig flere trykkerier har kjøpt eget utstyr til bokbinding, så det var kun smuler igjen til oss som underleverandør. Det var ingenting å leve av. Gjennom Aksell kunne vi rykke et hakk opp i kjeden og bli en konkurrent i stedet for en underleverandør, sier han.
Det som en gang utgjorde hele virksomheten, bokbinderiet og den grafiske ferdiggjøringen, har de siste årene blitt en brøkdel, rundt 3 prosent av den totale omsetningen. For å møte et fallende marked fusjonerte Lundeby & Co Bokbinderi og Grafisk Ferdiggjøring i Mysen i 2019 og dannet Lundeby GF. Selv om de utgjorde en stor aktør, har nedgangen fortsatt dramatisk siden den gang, omtrent 25 prosent per år de siste to årene.
Dette var bakgrunnen for beslutningen om å flytte bokbinderiet til Aksells anlegg på Aurskog. Beslutningen er tatt av Aksells ledelse, der også Helge Gabriel Lundeby inngår.
– Det er selvfølgelig trist, men volumene er så små og vil ikke bli større, så det er ikke forsvarlig. Vi kan ikke fortsette av ren sentimentalitet. I stedet må vi se fremover og finne nye forretningsområder å satse på.
I begynnelsen av 2023 hadde tidligere Lundeby GF to linjer for limfresing. I løpet av det siste året ble det solgt en limfres og tanken var å fortsette produksjonen med én maskin igjen.
– Jeg trodde nok det skulle gå i kanskje fem år til, men fallet har vært så brutalt de siste to årene. Denne løsningen blir bedre på sikt for Aksell og for våre trykkeri-kunder. Fordi vi fortsatt ønsker å tilby våre grafiske kunder bokbinderi og ferdiggjøringstjenester.
Hos Aurskog er offsettrykk og ferdiggjøring allerede samlet på ett sted, noe som reduserer transportene og gjør produksjonen mer effektiv. Trykkingen gjøres innen Aksell-konsernet, men de grafiske kundene kan fortsette å trykke rundt om i landet.
– Det er fortsatt mange trykkerier som bruker oss til ferdiggjøring, sier Helge Gabriel Lundeby.
Lundeby GF har de siste årene gradvis endret seg til et logistikksenter. Etter sammenslåingen skiftet de derfor navn til Aksell Logistikk. Under den paraplyen ligger forretningsområdet som kalles «mailing», det vil si adressering, sortering og utsendelse av blader samt portosalg. Rundt 300 blader kjøper denne tjenesten fra Aksell Logistikk, som sorterer og sender ut til rett mottaker. I produksjonen er det syv linjer for plastpakking og en adresseringslinje. Ved å samle distribusjonen kan portoprisene reduseres.
– Det blir litt vinn-vinn-vinn for alle; for oss, Posten og de som gir ut bladene, en modell som fungerer veldig bra. Det er en tjeneste vi også leverer til trykkerier, så det er litt spesielt at vi både konkurrerer og samarbeider med dem. Men det fungerer, Norge er ikke et så stort land og siden vi har holdt på så lenge må vi oppføre oss og gjøre jobben vår godt, også mot konkurrenten.
Distribusjonen skjer via tjenesten Helthjem Mediapost, som er et nettverk for avisbud som jobber på oppdrag fra Polaris Media og Amedia/Schibstedt. Det betyr at utdelingen kan skje hver ukedag sammenlignet med Posten som kun deler ut i 2,5 dager per uke. Helthjem deler også ut adressert DM og pakker. Aksell Logistikk håndterer årlig 12 millioner blader som distribueres via Helthjem.
Aksell har et nært samarbeid med Helthjem Mediapost som er et nettverk for avisbud som jobber på oppdrag fra Polaris Media og Amedia/ Schibsted Distribusjon. Det betyr at utdelingen kan skje hver ukedag sammenlignet med Posten som kun deler ut i 2,5 dager per uke. Helthjem deler også ut adressert DM og pakker. Aksell er en underleverandør som gjør budsorteringen for dem, men er også en kunde som kjøper portotjenester av dem. Aksell Logistikk håndterer årlig 12 millioner blader som distribueres via Helthjem.
I begynnelsen av 2021 ble det klart at Lundeby GF ville overta all pakking, distribusjon og returhåndtering for Bladcentralen. Bladcentralen er Norges største distributør av blader og bøker til 5500 butikker, kiosker og bensinstasjoner over hele landet. Oppdraget innebar at Lundeby GF måtte bygge ut med 10.000 kvadratmeter og investere rundt 70 millioner kroner i nybygget. I 2022 ble virksomheten flyttet fra Nittedal til Hærland.
I de nybygde lokalene er det to linjer med åtte stasjoner hvor alt materiell pakkes i kartonger. Alt styres via et IT-system som angir hva som skal pakkes i hver eske. En skjerm over banen viser hvor mange esker som pakkes hver time, ved denne anledningen 922 i timen. Så det er et stort apparat, stort sett automatisert, men det krever også en del manuelt arbeid.
Når Sign&Print er på besøk er det mange julehefter som skal ut i butikkene, i løpet av noen intensive uker skal 1,2 millioner julehefter sendes ut. Aksell Logistikk har avtaler med alle de store butikkjedene og har via denne distribusjonskanalen mulighet til også å sende andre varer ut til butikkene.
Det er ikke det eneste som er nytt de siste årene. I fjor ble Rikter Svendsen i Fredrikstad med 17 ansatte også en del av Aksell Logistikk. Et firma som produserer mindre serier med premiumesker og som nå har flyttet produksjonen til Hærland. Tilbake i Fredrikstad er det fortsatt et salgskontor og i Mysen et lager.
– Det er en satsing som vi gjerne vil videreføre. Emballasje vil alltid eksistere fordi fysiske ting må pakkes inn, så det er noe vi tror på.
Med tanke på aktiviteten som pågår på Aksell Logistikk i dag, så har omleggingen fra gammeldags bokbinding og ferdiggjøring skjedd allerede for flere år siden. Helge Gabriel Lundeby forteller at han fortsatt kaller seg bokbinder hvis noen spør, selv om det ikke lenger stemmer.
– Vi har alltid vært gode på omstilling. Hvis ingenting har skjedd på lenge, er det noen som tar tak i meg og lurer på hva som skjer. Det betyr mye at personalet er positive til endringer, for vi må hele tiden følge med i utviklingen.
Derfor virker han ikke så opptatt av å måtte gi slipp på ferdiggjøringen.
– Vi får finne på nye ting her. Vi har holdt på lenge og har klart å vokse i motvind tidligere, selv om det krever mye jobbing og omstilling, sier Helge Gabriel Lundeby.
Fakta:Fra hønsefarm til storkonsern
Lundeby & Co ble etablert av Helge Lundeby i 1949. Virksomheten startet som en liten familiebedrift i «hønsefarmen» til Helge Lundeby, – far til Knut Helge Lundeby og bestefar til Helge Gabriel Lundeby og broren Kåre Anders Lundeby.
I dag består Lundeby Gruppen av: Aksell Logistikk, Nettvarehotellet og Lundeby Foto.
Aksell Logistikk hadde i 2023 en omsetning på 162 millioner kroner og et resultat på tre millioner kroner.