Heidelberg: Nå kommer KI-revolusjonen til trykkeribransjen

Foto: Felix Alnemark
PUBLISERT: 2 desember 2024
OPPDATERT: 2 desember
Nick Trabold, global sjef for Print Media Center sammen med David Schmedding, strategisjef på Heidelberg.

Sign&Print har besøkt Heidelbergs nye Print Media Center «Home of print» i Tyskland. Med sitt nye arbeidsflytsystem og nye maskiner som Jetfire 50 og Boardmaster, staker de ut en stadig mer automatisert og KI-drevet fremtid for trykkerier over hele verden.
Heidelberg bygger sitt nye Print Media Center i de 9000 kvadratmeter store lokalene i Wiesloch-Walldorf i det sørvestlige Tyskland. The Home of Print skal stå klart våren 2025, når Heidelberg feirer 175 år.

Under «Heidelberg-dagene» samlet selskapet 150 gjester fra 15 land for å vise frem sine teknologiske fremskritt. Sign&Print var på plass og tok en nærmere titt på den nye Boardmaster rullematede flexopressen og Jetfire 50 digitalpressen som er utviklet i samarbeid med Canon.

«Dette er fremtiden», sier Axel Zöller om Prinect Touch Free.

Imponerende maskiner, men faktum er at Heidelberg for tiden kanskje mest understreker viktigheten av sitt nye arbeidsflytsystem Prinect Touch Free.

– Den ble installert hos de første kundene for to uker siden og vi er helt spent. Det gir kundene en klar visjon om hvor vi skal, sier Axel Zöller, leder for produktledelse for Prinect.

Han beskriver programvaren som en revolusjon i trykkeribransjen.

– Dette er fremtiden. Du setter opp trykkeriet og programvaren vet hva du kan gjøre. Den beregner alle mulige produksjonsveier og deretter er neste trinn beslutningstaking ved hjelp av kostnadsstrukturen din, for hver tilgjengelig maskin – til lavest mulig kostnad, sier Axel Zöller.

Nick Trabold, leder en gruppe europeiske journalister inn i Heidelbergs «Home of print».

Programvaren er designet for å kjøre med både digitalpresser og offsetmaskiner eller en kombinasjon av teknikkene.

Den vanlige Prinect-flyten beregner automatisk den mest optimale banen for hver utskriftsjobb gjennom trykkeriet i sanntid, og tar hensyn til hvilke andre jobber som skal produseres, slik at programvaren fungerer for maksimal effektivitet og best leveringstid.

Hva jobbene koster å produsere i ulike maskiner er innregnet for best mulig produksjonskostnad. Heidelberg tror dette vil bidra til å øke marginene i en bransje hvor mange sliter med lønnsomheten.

Raffinert emballasje produsert av Heidelberg.

– Prinect Touch Free er unik i bransjen fordi den automatisk overfører jobber uten menneskelig innblanding. Denne løsningen viser hvordan bransjen beveger seg inn i fremtiden. Roma ble ikke bygget på en dag, det vil ta tid før løsningen er helt ferdig. Prinect Touch Free forventes å være i storskala bruk fra slutten av 2025, sier Axel Zöller.

Programvaren analyserer ordrereserven og nøkkeltall for produksjon. Prinect Touch Free lærer av dataene og optimerer beslutningstaking fra sak til sak for fremtidige jobber.
Prinect Touch Free er koblet til Heidelbergs Prinect Production Manager-programvarepakke.

Offset dominerer fortsatt
Speedmaster XL 106 offsetpressen er blant de første som møter besøkende til Home of print.

Majoriteten av alle jobber målt i kvadratmeter er offsettrykk, men digitaltrykk øker. Heidelberg ønsker å gjøre det mulig for begge teknologiene å samhandle på trykkeriene for maksimal effektivitet.

Heidelberg har stor tro på å kunne gi kundene data. Analyse er også viktig for å komme frem til de riktige produktene og løsningene.

Prinect Touch Free er det første trinnet i en KI-påvirket og skybasert arbeidsflyt. Veien mot automatisering har også å gjøre med at Heidelbergs kunder vitner om at det er vanskelig å finne kompetent personell.

I første omgang er Prinect Touch Free kun tilgjengelig for digitalpresser, men det vil også bli implementert på offsetsiden.

«Vi må lytte til kundene våre og utvikle de riktige produktene», sier David Schmedding, strategisjef.

Heidelberg kommer igjen og igjen tilbake til at de er en totalleverandør av utskriftsløsninger.

– Vi tilbyr hele spekteret. Fra toner til inkjet til offset- og flexotrykk. Alt styrt fra en felles Prinect-arbeidsflyt, sier David Schmedding, strategisjef.

Heidelberg har for tiden rundt 4000 Prinect Production Manager-installasjoner over hele verden og rundt 1500 tredjepartsenheter er allerede tilkoblet.

– Vi må lytte til kundene våre og utvikle de riktige produktene. Til syvende og sist handler det om kundene, sier David Schmedding.

Heidelbergs nye Print Media Center «Home of Print» skal stå ferdig våren 2025. Der vil alle segmentene de er aktive i vises frem.
«Vi har valgt Canon»

Den nye B3 inkjetpressen Jetfire 50 ble først vist på Drupa som en del av Heidelbergs nye samarbeid med Canon.

– Kundene har sagt at de virkelig ønsker en digital presse fra Heidelberg. Det er en «no brainer». En annen melding var at vi ikke kan vente fem år på at en kommer, så vi må handle nå. Dette førte til samarbeidet som ble annonsert på Drupa. Vi gjorde en undersøkelse av potensielle partnere og vi har valgt Canon og Canon har valgt oss, sier Axel Zöller.

Jetfire 50 vil bli lansert tidlig i 2025.

Heidelberg skal stå for salg og service, mens teknologien kommer fra Canon.

– Vi har funnet den beste partneren for å fylle rommet mellom offset og digitalt, sier Axel Zöller.

Jetfire 50 er en digital presse for kommersielle kunder og oppfyller ifølge produsenten industrielle krav til produktivitet, fleksibilitet og kvalitet. Den bruker vannbasert blekkstråleteknologi og skriver ut med 1200×1200 dpi i CMYK. Maskinen kan skrive ut opptil 8700 ark i timen og egner seg best for små og mellomstore volumer. Maskinen skal være enkel å bruke.

– Vi har allerede flere kunder som fordyper seg i detaljene. De tar med papir og jobber og tester, sier David Schmedding.

– Canon har redusert antall berøringspunkter. Tanken er at du bare fyller den med papir og tar den opp for etterbehandling. Alt annet skal håndteres automatisk som fargekorrigeringer. Grensesnittet er Prinect, så hvis du allerede kommer fra en Versafire eller offsetpresse, kreves det ikke mye trening for å håndtere det, sier Axel Zöller.

Den første Jetfire 50-maskinen skal leveres tidlig neste år og Heidelberg-kunder kan bestille en maskin allerede nå.

Matthias Langer, produktsjef, viser frem Jetfire 50.

Jetfire kan håndtere både bestrøket og ubestrøket papir. Den har et kamerasystem som inspiserer hvert ark og sørger for at kun gode ark kommer inn i maskinen. Maskinen finner selv dyser som ikke har fungert riktig.

– Det er et vannbasert blekk som inneholder mye vann, sier Matthias Langer, produktsjef.

Besøkende kunne sammenligne den samme applikasjonen trykt i forskjellige maskiner.

I løpet av dagene kunne besøkende også sammenligne den samme jobben trykt på Jetfire 50, Versafire LP tonerpressen og Speedmaster Xl 75 arkmatet offsetpresse.

– Det er en stor styrke at vi sammenligner og viser trykte sider i en Speedmaster XL 75 og samme arbeid i Versafire og Jetfire for våre kunder. Med fargestyringen og Prinect bak kan vi ha sammenlignbare produkter. På den annen side ønsker vi også å vise styrken til hver teknologi, sier David Schmedding.

Den kommende Jetfire 75 er under utvikling og skal være tilgjengelig i midten av 2026.

– Jetfire 75 har enda bedre ytelse for høye volumer, sier Axel Zöller.

Fremtiden staves emballasje

Når Heidelberg ser på printstatistikken sammen med egne fremtidsprognoser, mener de at den mest positive utviklingen i trykkeribransjen er i emballasjesegmentet.

«Når du ser på de forskjellige segmentene som etiketter, fleksibel emballasje og bølgepapp, vil det markedet definitivt vokse,» sier Felix Müller, leder for business management packaging.

– Når man ser på de ulike segmentene som etiketter, fleksibel emballasje og bølgepapp, vil det markedet definitivt vokse fra 2027 og utover. Jeg tror det vil være mindre skift innenfor segmentene, men markedet vil definitivt vokse, sier Felix Müller, leder for business management packaging.

Nick Trabold ved Boardmasteren.

Den åpenbare hovedaktøren under Heidelberg-dagene var emballasjepressen Boardmaster.

Boardmasters servodrevne design muliggjør såkalt non-stop produksjon. Den har en topphastighet på 600 meter i minuttet og kan produsere 50 000 B1-ark i timen.

«Spenn setebeltene. Vi skal øke hastigheten», sier Jürgen Link, produktsjef, når hastigheten økes i Boardmaster.

– Her i enden av skalaen over «høyt volum uslåelig» har vi vår fleksible og raske Boardmaster fra Heidelberg. Boardmaster er en svært effektiv, høyproduktiv, ekstremt fleksibel maskin bygget for store volumer. Den er veldig slitesterk fordi vi trykker med vannbasert blekk men også UV-blekk og en blanding av begge. De typiske produktene fra denne maskinen kan være drikkevareemballasje eller kornblanding. 90 prosent av alle produktene du kjøper i supermarkedet kan produseres i Heidelberg-huset, i XL75 opp til Boardmaster, sier Jürgen Link, produktsjef.

Viste jobbytte

Når de starter maskinen, kommer en klirrende melodi. De demonstrerer et jobbbytte i lavere hastighet fordi det ville være vanskelig å oppfatte det like godt i full fart.

– Fest sikkerhetsbeltene. Vi må øke hastigheten. Med mindre enn to meter lager vi et jobbytte uten å stoppe maskinen, sier Jürgen Link.

Boardmaster er en imponerende stor sak.

Maskinens lydbilde øker i frekvens og den som blunker går glipp av jobbyttet, som skjer umiddelbart.

– Vi har vist Boardmaster med jobbene våre. Nå kommer de store trykkeriene med sine individuelle jobber og tester hva som kan flyttes fra arkoffset til flexotrykk, sier David Schmedding.

Boardmasteren kan produsere 50 000 B1-ark i timen.

Pressen vil doble produktiviteten og redusere driftskostnadene for industriell emballasjetrykk. Takket være høy grad av automatisering og enkel betjening støtter Boardmaster produksjon med lav bemanning. Det finnes en rekke ulike løsninger for å sikre utskriftskvalitet. Kameraer analyserer trykkplatene ned til minste detalj. I tillegg blir data evaluert ved hjelp av algoritmer støttet av KI.

Les videre

På Hunkeler Innovation Days må leverandørene samarbeide

Hvert annet år er Lucerne sentrum for Hunkeler Innovation Days. Det høres kanskje ikke spennende ut, men det er nok det mest spennende stedet å se på ny teknologi og utviklingstrender innen grafisk produksjon.
hunkeler-i-d

Teknologi, nettverksbygging og gode tilbud

Torsdag 28. november inviterte Antalis til åpent hus i sitt showroom i Oslo. En innholdsrik dag med pølselunsj, mingling og demoer.
Stemning 1

Slutten på en æra for Lundeby – og starten på en ny

Siden Aksell Logistikk, tidligere Lundeby GF, ble stiftet i 1949, har bokbinderiet vært kjernen i virksomheten. Men nå er det slutt på dette. Ferdiggjøringen vil om kort tid samlokaliseres til Aksell Aurskog og i Hærland er det i stedet logistikktjenester det er fokus på.
Helge 2

Mutoh og Hasler: Nye stjerner i Marabus sortiment

Forhandleren Marabu inviterte nylig til åpent hus i sitt skandinaviske hovedkontor i Malmø. Det ble en suksess med 130 besøkende. Dagen bød på en rekke spennende maskinnyheter, blant annet printere fra Mutoh og et praktisk skjærebord fra Hasler.
mutoh-scheidung-daniela

Siste nytt

23 prosent raskere med Nyala 5

Swissqprint lanserer nå en ny og fullstendig omdesignet generasjon av sine UV-LED flatbed-skrivere i Nyala- og Impala-serien. Med lineær motordrift har hastigheten økt betydelig og med en ekstra fargekanal utvides bruksmulighetene.
SQP-A-och-C

På Hunkeler Innovation Days må leverandørene samarbeide

Hvert annet år er Lucerne sentrum for Hunkeler Innovation Days. Det høres kanskje ikke spennende ut, men det er nok det mest spennende stedet å se på ny teknologi og utviklingstrender innen grafisk produksjon.
hunkeler-i-d

Xerox kjøper opp Lexmark

Xerox Holdings Corporation kunngjør at de kjøper Lexmark International i en avtale verdt 1,5 milliarder dollar, inkludert overtatt gjeld. Kjøpet forventes gjennomført i andre halvdel av 2025.
Xerox-logo-sign

Tettere samarbeid mellom FESPA og bransjeforeningen

Grafisk bransjeforening tar over sekretariatet for FESPA Norge. Tanken er å jobbe mer sammen og finne synergier.
Fespa kollage