
Mye av det som trykkes eller produseres i form av skilt trenger en form for bearbeiding før de kan sendes til kunden. Det var nok av eksempler på løsninger for dette på messen og her er et utvalg.
All in laser på Alvøens stand

Det var full fres på firmaet Alvøens stand, eller kanskje var det ikke på maskinsiden, først og fremst var det lasere som var på stedet, men Alvøen selger også CNC-fresere. Selskapets stand var i alle fall svært godt besøkt. De besøkende viste tydelig interesse for CO2-, fiber- og UV-lasermaskinene som var på stedet.
– Så vi har tre laserteknologier vi kan tilby, sier Geir-Erik Myhrvold, og dermed kan vi merke og skjære nesten alt. Det vi selger mest er lasermarkører fra det amerikanske selskapet Epilog.
Norske Alvøen holder seg utelukkende til det norske markedet, som er tilstrekkelig interessant. De selger til alt fra arkitektkontorer, skoler, universiteter, reklamebyråer og forsvaret, og ikke minst til oljeboreplattformene i Nordsjøen.
– Vi har over hundre lasermerkere ute på plattformene. Der er det ekstremt viktig at alt er skikkelig merket, man må for eksempel vite hvor en ventil skal være, har man ikke styr på slikt kan man ikke bruke plattformen, sier Geir-Erik Myhrvold.
Et av de nyere produktene som ble vist var en UV-laser fra det britiske selskapet Lotus. Den kan merke på buede flater, som en sylinder, ned til 35 millimeter fra høyeste punkt. En ny teknologi som man allerede har solgt en del av.
Etter første dag var Geir-Erik og kollegene godt fornøyd med utfallet av messen. Den andre dagen hadde akkurat begynt da vi tittet inn på standen.
– Første dag hadde vi kjempemasse folk på standen. Det var full fart til klokken to så tynnet det ut litt. Vi deltar på fire-fem messer hvert år og vet at det er slik det pleier å fungere, men så langt har vi hatt en veldig bra messe.
ACG Nyström viste lynrask brodering
Svenske ACG Nyström broderte teksten da Sign & Print besøkte standen. Det var en naturlig konsekvens av at standen viste broderimaskiner fra det japanske selskapet Tajima, et verdensledende merke innen broderi. Richard Carlsson i selskapet fortalte at de har hatt stor suksess i Norge med de japanske maskinene.
– Vi har solgt Tajima i over tretti år i Sverige. For tre år siden ble vi spurt om vi ville overta salget i Norge også, og det gjorde vi, og det har gått fantastisk bra. En skikkelig boom her.
– Det er mange kunder i Norge som bruker Tajima, men ofte er maskinene litt eldre og det er behov for oppdatering. Det var ikke noe proaktivt salg før vi kom inn i bildet, sier Richard Carlsson.
Flere maskiner var på plass, den største var et beist med fire hoder som ifølge Richard Carlsson ikke har noen konkurranse i verden. Det vanlige er ellers at den har seks eller åtte hoder. Den har automatisk trådspenning, den har en elektronisk styrt, automatisk pressfot. Den flyter ovenpå og kjenner hvor tykt materialet som broderes er. Det kan for eksempel dukke opp en søm. Pressfoten merker dette og mater mer tråd med lynets hastighet. Hvis det ikke skjer, vil tråden bli brutt. I tillegg gjør dette at maskinen går veldig stillegående.
– Denne messen har vært veldig, veldig bra. Vi har hatt mye besøk på standen og har mange leads å hente når vi kommer hjem.

Laserstans nytt hos Artwork Systems
Artwork Systems deltar vanligvis på Sign, Print & Promotion og årets messe var intet unntak. Selskapet selger Kongsberg skjærebord i Danmark, Sverige og Norge. Høydepunktet på standen var Kongsberg C, det minste skjærebordet. Praktisk å ta med på messe, samtidig som det har de samme funksjonene som de store bordene. Den eneste forskjellen er bredde og lengde. Paw Meng Mortensen er godt fornøyd med messen.
– Vi har alltid foretrukket den norske messen fremfor den danske, sier han, selv om han er dansk. Oslo er et godt sted å møtes, det er sentralt, alle kan komme hit. Vi har hatt kunder fra Sverige her. Vi er fornøyd med messen og har alltid vært det. Det fungerer bra for oss.
Han er også fornøyd med plasseringen i X Meeting Point etter som messehallen og hotellet er bygget sammen.
– Vi synes det har vært stor interesse. Det er ikke kjempemange besøkende, men kvaliteten på de som er her er veldig god og mange er beredt på å reise langt. Rett på morgenen den første dagen kom en person som hadde kjørt de over førti milene fra Trondheim for å finne ut mer om skjærebordene.
En nyhet hos Artwork System er agenturet de nettopp har fått for italienske Sei Laser, som har vært på markedet helt siden 1982.
– De er først og fremst kjent i etikettindustrien, som nå er et av våre satsingsområder, vi har omfattende kunnskap innen etiketter. En laserstans har mange muligheter og kan håndtere ting vi ikke kan løse med skjærebord. Rett og slett en god kombinasjon.
– En annen nyhet er at vi har ansatt Tomas Dranseika, som har vært servicetekniker hos Kongsberg i Sverige i mange år. Nå er han hos oss og skal gjøre det samme som han alltid har gjort. Vi går dermed inn i en full distributørrolle for Kongsberg.
Artowork Systems fokuserer ganske mye på kraftige materialer og har vist hvordan man freser og skjærer dem. Ifølge Paw Meng Mortensen er det en trend i bransjen hvor tradisjonelle folieleverandører ønsker å utvide tilbudet via denne typen materialer. Det er, sier han, en bevegelse bort fra materiale på rull til plater.

15 ganger raskere teiping
Svenske Sale Europe har eksistert i fire år og selger teip-påføringsmaskiner. Nå ser de på det norske markedet og håper å ekspandere her.
– Det er mange potensielle kunder i Norge, og derfor ønsket vi å stille ut på messen. Det er også godt å være på messen for å få folk til å prøve maskinene selv, sier eier Tommy Andersson.
I sin produktportefølje har Sale Europe teippåføringsmaskiner fra FUZE og en av disse ble demonstrert av Tommy på messen. Han forteller at maskinen kan automatisere teiping av for eksempel skilt, hyllekantetiketter og mindre emballasjer. Jobber som tidligere ble utført manuelt.
– Vi har solgt en maskin til Thure Trykk og jobben som tre personer gjorde på to dager kunne i stedet gjøres på 50 minutter med maskinen. Det er utrolig ressursbesparende, 15–20 ganger mer effektivt enn å gjøre det manuelt.
Selskapet holder på med å utvikle sin egen tapeserie under merket SWEDTAPE.

Unike laserløsninger hos Logimark
Et annet svensk selskap som stilte ut for første gang på messen var Logimark. De viste de siste nyvinningene innen laserteknologi fra den østerrikske produsenten Trotec, med maskiner for skjæring, gravering og merking. Blant annet ble «markedets raskeste lasergraveringsmaskin», Speedy 400, samt flatbed- og fiberlasere vist.
– Vi viser både CO2-lasere og fiberlasere, eksempler på lasermaterialer og nye funksjoner i Ruby-programvaren, som revolusjonerer arbeidet med lasermaskiner ved å være både enkel og brukervennlig, sier Malin Fröjd, som jobber med digital markedsføring i Logimark.
En nyhet på standen var Trotec Speedy 100-modellen, som kan håndtere såvel naturmaterialer som metaller.
– Det finnes andre løsninger på markedet som også kan håndtere dette, men da må du endre innstillinger og laserkilde. Og fremfor alt er det en helt annen pris, vi håper å møte en annen type kunder med Speedy 100, sier Malin Fröjd.
Besøkende på standen kunne også motta en giveaway med et personlig motiv, laget med laser, selvfølgelig.


Text: Bo Wallteg og Anja Degerholm