Vellykket reise fra broker til eget trykkeri

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 6 november 2023
OPPDATERT: 6 november
Chris André Karlseng er daglig leder i Alfa Trykk, som feiret tiårsjubileum i sommer. Da ble også Canon imagePRESS V800 installert.

Alfa Trykk ble startet for ti år siden, da som printbroker. Siden for tre år siden produseres en stor del av trykksakene i egen regi og det har vært en flying start.

– Siden trykkeriet åpnet har omsetningen doblet seg og i slutten av oktober ble fjorårets omsetning tangert, som var på 4,5 millioner kroner. Siden 2020 har omsetningen økt fra 1.8 mill til 4,5 mill. Så det går riktig vei, selv om det er hardt arbeid fra morgen til kveld, sier daglig leder Chris André Karlseng, som driver trykkeriet alene.

Planene om å starte egen produksjon hadde vært der i noen år, men den perfekte muligheten kom for tre år siden og et AS ble dannet. Chris André hadde da funnet lokaler sentralt i Oslo med rimelig husleie og fikk gjennom en bekjent i bransjen sjansen til å overta noen maskiner for å kunne komme i gang og dessuten en god pris på en trykkpresse fra Konica Minolta. Alt falt på plass uten noen større økonomisk risiko.

Fikk større kundebredde

Som broker hadde Chris André spesialisert seg på oppdrag i musikkbransjen, blant annet med å trykke plakater. Da pandemien kom, stoppet konsertene opp, noe som gjorde at antall oppdrag stupte.

– Jeg måtte aktivt ut og oppsøke nye kunder, blant annet ved å bruke sosiale medier. Dette har betydd et større spekter av kunder og det gjør selskapet mindre sårbart i urolige tider.

Nå finner man kundene i alle mulige bransjer. Lokalenes beliggenhet på Arbeidersamfunnets plass midt i Oslo sentrum har også generert kunder i området og til og med i bygget hvor flere ulike typer virksomheter holder til. Å ikke ha lokaler på gateplan har vært et bevisst valg da drop-in kunder stjeler mye tid når man driver alene.

I trykkeriet er det blant annet en Epson SureColor SC T7200.

Kundene er ikke bare bedrifter, men stadig flere privatpersoner finner Alfa Trykk.

– Jeg er veldig stolt over at jeg har fått så god omtale på Google, det har gitt meg mange kunder at ryktet sprer seg videre og folk anbefaler meg. Fordelen med å produsere selv er å kunne være nøyaktig og dermed få fornøyde kunder. Jeg setter min ære i det jeg leverer og er kundene fornøyde, fører det til naturlig vekst.

Tiden som megler ga mange gode samarbeidspartnere og det nyter Chris André godt av også nå. Blant annet å leie inn underleverandører som kan trykke større opplag eller trå til når tiden ikke strekker til.

Mer automatisering

I sommer feiret Alfa Trykk ti år, og i forbindelse med det ble maskinparken kraftig utvidet i det lille trykkeriet. Fremfor alt ble en Canon imagePRESS V800 installert. En kompakt digitalpresse som kan skrive ut 80 sider i minuttet, også tosidig og kan håndtere flere ulike medier som kartong, konvolutter, tynt papir og strukturert papir.

– Det er en investering som har hjulpet meg mye. Flyten er mer automatisert så jeg har tid til andre ting som å svare kunder raskt og regnskap.

Bøker i opplag på opptil 100 eksemplarer skal gjøre det å trykke sin egen bok tilgjengelig for flere.

Fra før er det blant annet en Epson SureColor SC T7200 i produksjonen. Den er nå flyttet inn i nabolokalet vegg i vegg som Alfa Trykk overtok i høst og som har adkomst gjennom en dør fra det tidligere lokalet. Det er også flere nyinnkjøpte maskiner, som to maskiner for innbinding av bøker i små opplag, opptil 100 bøker med soft- eller hardcover.

– Det er et billigere alternativ å produsere bøker og gjør det mer tilgjengelig for «mannen i gata».

En Duplo DC-645 for å kutte og rille ting som visittkort og flygeblader har også flyttet inn. I lokalene er det også flere mindre ferdiggjøringsmaskiner, blant annet for laminering, hefteprduksjon, falsing og rilling. Trykkeriet har også fått forsterkninger på etterbehandlingssiden i form av en Mohr 80D skjæremaskin som ble installert i løpet av høsten.

Fremover er det planer om å ansette en person på timebasis, primært for å hjelpe til med skjæring og etterbehandling.

– Kuttingen er en flaskehals så det hadde gitt meg mer tid til andre ting. På sikt er fokus effektivisering og automatisering for videre vekst. Fokuset nå er å kjøre inn de nye maskinene og få alt på plass, sier Chris André Karlseng.

Den 950 kilo tunge skjæremaskinen måtte demonteres for å få den inn i lokalene i fjerde etasje.

Les videre

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Merkur Grafisk investerer i storformat med oppkjøpet av Printing

Stadig flere kunder etterspør produkter knyttet til storformattrykk. Det sier Kjetil Sjøeng, daglig leder ved Merkur Grafisk. For å utvide både kompetansen og maskinparken i storformat ble det tidligere i høst klart at Merkur-gruppen går inn som majoritetseier i Printing AS.
Kjetil 1

Ny salgssjef og åpent hus hos Spandex

Siden 1. oktober er Mads Bay ny salgssjef i Spandex AS. Økt fokus på interiørdekor, bærekraftige materialer – og fremfor alt kundene – er noe av det han skal ta for seg i sin nye rolle.
9. november holder Spandex åpent hus i Larvik
Mads

Siste nytt

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

De legger listen for automatisert avisproduksjon

ECO3 ønsker å ta automatiseringen av avisproduksjonen til neste nivå med den nye versjonen av arbeidsflytløsningen Arkitex. Nye funksjoner gjør at tredjepartssystemer kan integreres bedre i programmet.
Arkitex-1024x683

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri