Ambisjoner utover bygda

Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 11 mars 2024
OPPDATERT: 11 mars
For ikke lenge siden tok Land Trykkeri en stor og viktig beslutning om å investere i ny teknologi som en konsekvens av ambisjoner, økt oppdragsmengde og et behov for økt kapasitet.

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.

Helt siden 1993 har det lille, men viktige bygdetrykkeriet, forsynt idrettsklubber, menigheter, bedrifter og lag i Gjøvik, Land, Toten og Valdres med trykksaker i alle former og farger. Med splitter ny utskriftsteknologi fra Canon, er ambisjonsnivået ytterligere hevet.

I mer enn 30 år har det lille trykkeriet trofast levert medlemsblader, bygdebøker og andre trykksaker til klubber, lag, foreninger og bedrifter. Offsettrykker Trond Narten Svendsen, som tilbake i 1993 etablerte trykkeriet med typograf Jon Egil Hansen, sier de i dag produserer mellom 30 og 40 medlemsblader som utgis mellom to til seks ganger i året.

– I tillegg ser vi en økning i trykking av bøker som en konsekvens at digitaltrykkteknologi gjør det rimeligere å produsere mindre opplag, sier han.

Kvantesprang

Trond Narten Svendsen, sier det har vært et kvantesprang i trykkeribransjen de siste årene. Mørkerommet og filmen er borte, og det aller meste skjer digitalt.

– Siden Jon Egil og jeg for mer enn 30 år siden startet i et nedlagt bilverksted med en ensfarget trykkmaskin, er bransjen totalforvandlet. Da var bransjen dominert av tradisjonelle offsettrykkmetoder, hvor trykkingen foregikk ved å overføre farger fra trykkplater til gummivalser, og deretter til papir. En prosess som både var tidkrevende og kostbar – spesielt for små opplag, sier han.

– Med fremveksten av digitaltrykk de påfølgende årene, ble trykkprosessen revolusjonert. Mange av trykkeriene som ikke fulgte med i timen gikk dessverre dukken. Noe vi har vært vitne til flere ganger. I dag er det bare vi som leverer trykkeritjenester i såpass stort omfang i området vi opererer i, legger han til. Omsetningen i 2023 ble på 8,5 mill.

Øker både produksjonen og kapasiteten

For ikke lenge siden tok Land Trykkeri en stor og viktig beslutning om å investere i ny teknologi som en konsekvens av ambisjoner, økt oppdragsmengde og et behov for økt kapasitet. Blant annet ble det investert i en Colorado storformatprinter og en imagePRESS digital produksjonsmaskin – begge fra Canon.

– I tillegg til å øke trykkekvaliteten, har investeringene effektivisert produksjonsprosessen. Storformatskriveren lar oss enklere enn noen gang produsere alt fra etiketter, store bannere og skilt til bildekor med imponerende kvalitet og hastighet. imagePRESS lar oss raskt og kostnadseffektivt levere trykk i høy kvalitet i form av en rekke produkter som blader, flyere, brosjyrer og bøker. Med den nye teknologien fra Canon er vi rigget for fremtiden, sier daglig leder Trond Narten Svendsen.

Skal ekspandere lokalt, nasjonalt og internasjonalt

En av hovedårsakene til utstyrsinvesteringen, er at Land Trykkeri har store ambisjoner om å øke omsetningen innen medlemsblader og generelt trykk i Gjøvik, Land, Toten og Valdres. De har til og med kjøpt opp et lite trykkeri på Toten for å øke kapasiteten.

– Det er utvilsomt mulig å vokse i eksisterende marked, da det blir stadig færre trykkerier. Vi ser også at flere utenfor det som normalt har vært vårt virkeområde tar kontakt. Både innen- og utenlands fra. For eksempel vant vi nettopp en kunde i Tyskland for direkte reklame- og direkte markedsføringsmateriell. Tilbakemeldingene er at mange ser vår størrelse og fleksibilitet som en styrke sammenlignet med de store trykkeriene, sier Trond Narten Svendsen.

En aktiv samfunnsaktør

Anton Strand i Canon Norge, sier det er gøy at et lite trykkeri har stor suksess både nasjonalt og internasjonalt. Han mener Land Trykkeri er et godt eksempel på en bedrift som gjør det aller meste riktig.

– De er fremoverlente, og vet de må investere i ny teknologi for å både henge med og ligge i forkant av utviklingen. Viktigst av alt er at de er så mye mer enn et trykkeri. Gjennom å sponse lokalt idrett og kultur, er de en viktig samfunnsaktør. I tillegg er de Miljøfyrtårn-sertifisert, og har en egen handlingsplan for redusert energiforbruk og avfall. Land Trykkeri er et eksempel på en bedrift som gjør store fremskritt ved å holde på kjerneverdiene samtidig som ny teknologi omfavnes, sier han.

Trond Narten Svendsen, er enig med Anton. Han sier virksomheten er dypt forankret i lokalsamfunnet, som han tror bidrar til å styrke samholdet og kreativiteten i regionen.

– Det er også viktig å fremheve de 5 ansatte står på og bidrar sterkt til at trykkeri kan produsere og leverer raskt og effektivt. Dessuten er fleksibilitet og service en viktig del suksess. Varelevering på døra med elbil er med på å fremheve noe av dette. Hver medarbeider bringer unik kompetanse og lidenskap til bordet. Noe som er alfa og omega for å sikre fornøyde kunder, legger han til.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

Canon titter inn i nye markeder

Det er en Canon i kanonform, som med sin 4.800 m2 store Drupa-stand viser hvorfor de er markedsleder innen flere teknologier.
Drupa_Canon

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1