Større lerret for storformatprodusent

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 30 april 2024
OPPDATERT: 30 april
Etter ett år med planskriveren Kudu fra Swissqprint er både daglig leder Nils-Henrik Mathisen og Patrik Johannesson, avdelingsleder print, godt fornøyd med maskinen.

Siden 1994 har Megaprint gjort seg bemerket som en stor leverandør av storformattrykk. Høsten 2022 ble det gjort en sammenslåing med Spitting Image, som gjorde at utvalget ble utvidet med printing og innramming av kunst. Til våren åpner et kunstverksted på Skøyen i Oslo for å styrke det området ytterligere.

Høsten 2021 ble Megaprint kjøpt opp av International Corporate Art, forkortet IC-Art. Et globalt selskap som driver med kunstproduksjon og innramming. Året etter fusjonerte Megaprint og IC-Arts produksjonsselskap Spitting Image.

– Det vi ønsket oss av sammenslåingen var et ekstra bein å stå på, for å kunne tilby storformattrykk men også kunst og innramming. Vi håper å se positive synergier fra de to ulike områdene, sier Nils-Henrik Mathisen, daglig leder i Spitting Image, som er det nye navnet på hele selskapet.

Spitting Image har nå totalt 23 ansatte og to produksjonsanlegg: det som tidligere var Megaprint i Røyken i Asker og på Skøyen i Oslo.

I begynnelsen av mai er planen å åpne et kreativt knutepunkt for kunstnere og fotografer på Skøyen. Der kan kundene få hjelp til alt fra filbehandling til trykking, montering og innramming. Det vil også være 40 coworking-plasser og et galleri for å stille ut kunst og fotografi. Galleriet skal også fungere som en kanal for å kunne etablere samarbeid med kunstnere om dekorjobber.

– Vi er i etableringsfasen og har det siste året renovert et 1500 kvadratmeter stort fabrikkbygg. Tanken er å styrke området innen kunst og foto. Samtidig skal vi videreutvikle storformatproduksjonen vår i Røyken og vi vil fortsette å vokse i storformat, sier Nils-Henrik Mathisen.

Tekstilverkstedet har plass til fire symaskiner.
Raskere planutskrift

På Skøyen finnes det en rekke rulleprintere fra Epson for utskrifter av for eksempel fotografier. Anlegget i Røyken tilbyr alt fra UV, sublimering og latekstrykk. For et år siden ble det investert i storformat planskriveren Kudu fra Swissqprint. Megaprint hadde tidligere to Swissqprint Nyala i produksjon og da det var på tide å oppdatere falt valget på den virkelig high end-modellen Kudu, som har betydelig høyere kapasitet.

– Den er minst 50 prosent raskere enn Nyalaen, avhengig av segmentet, men den er utrolig rask. Selv når vi kjører kunsttrykk med høyere oppløsning, går det veldig raskt, sier Patrik Johannesson som er avdelingsleder for print hos Spitting Image i Røyken.

Med en ekstra rekke printhoder blir kvaliteten på utskriften også hakket kvassere. Spitting Image kjører blant annet dekor, markedsføringsmateriell og kunst på sin Kudu. Muligheten for å kunne trykke utfallende på plater var viktig i investeringsbeslutningen, men fremfor alt oppløsningen på trykket, som egner seg godt for kunsttrykk. Maskinen har også en hybridfunksjon med mulighet for bruk av rullemateriale, for eksempel til tapeter eller lysbokser. Som flatbed kan den håndtere en rekke medier, i tillegg til plater slikt som fliser, tre og papp.

Verdens største cruiseskip

Fusjonen med Spitting Image har også betydd nye typer oppdrag. Som dekor og dekorasjon for store cruiseskip.

– Det krever at vi kan produsere store volumer med prints av høy kvalitet. Og for å klare det må vi ha en maskin med høy kapasitet. Vi er veldig fornøyde med Kuduen og vi har sett at den kan håndtere de store volumene når de kommer, sier Nils-Henric.

Et aktuelt eksempel er verdens største cruiseskip Icon of the Seas, som ble sjøsatt i slutten av januar 2024. Spitting Image har stått for skipets innredning i form av kunst og fotografier. Totalt er det trykt i overkant av 3000 bilder, en jobb som varte over et helt år. Et prosjekt som krevde mye forhåndsarbeid for å finne passende fotografier og kunstverk som deretter ble printet og innrammet.

Kundene innen kunst er ellers stort sett lokale kunstnere og fotografer, men Spitting Image lager også litt innredning til hoteller, kontorer og offentlige lokaler.

Kuduen som er hos Spitting Image er levert og montert av Nize Equipment, som er forhandler for Swissqprint i Norden. Maskinen er utstyrt med CMYK, white og lightfarger, også light black, samt oransje og lakk. En unik kombinasjon i Norge, påpeker Nils-Henrik, og en konfigurasjon som egner seg godt til kunstoppdrag.

Kunstduoen Guttestreker har gjort seg bemerket med sine digitalt trykte kunstverk. Dette fargerike bildet er trykt i Kuduen.
Effektivt med vakuumsoner

Patrik Johannesson, som jobber med Kudun til daglig, trekker frem en viktig fordel med maskinen:

– Vakuumsonene gjør det enkelt å printe på flere plater samtidig og det gjør arbeidet veldig effektivt, sier han og fortsetter:

– Investeringen har betydd en ny tenning for meg, også det at vi begynte å jobbe med kunsttrykk. Det er både utfordrende og morsomt å lære noe nytt og følge med i utviklingen.

Han dro ned til Swissqprints fabrikk i Sveits og testkjørte noen virkelig vanskelige filer for å se hva maskinen var god for. Han var imponert over det han så.

– De er utrolig innovative og bygger med høy teknologi. Vi har vært veldig fornøyd med de tidligere maskinene vi hadde fra Swissqprint, og også med servicen fra Nize Equipment i Danmark. Har det vært noe har vi fått rask hjelp. Maskinene må kjøre, så det er utrolig viktig med god support og service, sier Patrik.

Han berømmer også Swissqprints egenutviklede Lory-programvare, og sier den er intuitiv og brukervennlig med en enkel «dra og slipp»-funksjon av bilder. Han får støtte av Nils-Henrik:

– Arbeidsflytprogramvaren er virkelig et fremskritt. Maskinene er så effektive nå at det er programvaren som kan optimaliseres, som er superviktig.

Spitting Image leverer trykte og ferdigmonterte bilder og har eget rammeverksted.
Et tillegg – ikke en erstatning

Ethvert selskap som har endret navn vet at det kan være en utfordring og at det tar tid for kundene å få det med seg. Selv om Megaprint nå offisielt heter Spitting Image og nås via den felles nettsiden spittingimage.no, lever navnet fortsatt delvis videre.

– Det er noe vi må jobbe med, fastslår Nils-Henrik Mathisen.

Det nye segmentet kunst står for cirka 25 prosent av omsetningen og de resterende 75 prosentene er storformattrykk. 2024 startet ganske stille for Spitting Image, men i midten av første kvartal tok det seg opp.

– I slutten av februar kom alt på en gang, som det ofte gjør. Nå har vi godt belegg både på storformat og kunst, sier Nils-Henrik Mathisen.

– Det ene utelukker ikke det andre, men vi ser at kombinasjonen storformat og kunst åpner nye muligheter for oss. Det blir en fleksibilitet å kunne tilby det vi allerede hadde fra før med et nytt segment. Et tillegg og ikke en erstatning, presiserer han.

En HP Latex 3600 er også en viktig del av produksjonen, det samme er sublimeringsskriveren Durst Rhotex med tilhørende fikseringsmaskin.
Swissqprint Kudu

Lansert i forbindelse med Fespa 2022. En planskriver med UV LED i storformatklassen og en bredde på 3,2 meter.

Kuduen kan utstyres med opptil 30 skrivehoder og i tillegg til CMYK-farger også med light cyan, light magenta, light sort, hvit, lakk, primer samt neongul og neonrosa.

Printer med en hastighet på opptil 304 kvadratmeter i timen og med 1350 dpi oppløsning.
Produsenten lover minst 50 prosent høyere hastighet enn Nyala-modellen.

Maskinen har den såkalte Tip Switch Vacuum-funksjonen med 128 vakuumsoner som holder mediet fast på bordet.

Les videre

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324