Sterkere papir

PUBLISERT: 3 september 2008
OPPDATERT: 3 september

KTH og STFI-Packforsk har utviklet et meget kraftig nanopapir som skal tåle det meste. Materialet er framstilt av nanofibere fra vedcellulose og er til og med lettere enn vanlig papir. Cellulose kan ha svært høy slitestyrke på nanoskalaen og de enkelte fibrene kan bli sterkere enn glassfiber og ståltråd, hevder produsenten.
Ifølge Lars Berglund, professor ved avdelingen for fiber- og polymerteknologi ved KTH, har de fleste kommersielle papirtyper kun slitestyrke tilsvarende rundt 15 prosent av nanopapiret. Det skyldes at de bruker hele vedfibre som inneholder store defekter. Ved å kombinere enzymer og malning har forskerne ved KTH lyktes i å fremstille fibere med kun en tusendel av tykkelsen til vanlige papirfibre. Resultatet publiseres i den siste utgaven av det amerikanske kjemitidsskriftet Biomacromelecules, og viser et papir som er mer enn dobbelt så sterkt som noe papir man hittil har sett.

Les videre

Mer om HP og Xerox

I august og september ble det ført diskrete samtaler mellom ledelsen i HP og Xerox. Xerox har fått penger i kassen etter å ha solgt sin asiatiske virksomhet til Fujifilm. De pengene skulle nå brukes til å kjøpe HP.
unadjustednonraw-thumb-1c24

Halden Arbeiderblad mimrer

halden_arbeiderblad

Emballasjeforeningens nye nettsider

Sign og Print retter

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676