Sterkere papir

KTH og STFI-Packforsk har utviklet et meget kraftig nanopapir som skal tåle det meste. Materialet er framstilt av nanofibere fra vedcellulose og er til og med lettere enn vanlig papir. Cellulose kan ha svært høy slitestyrke på nanoskalaen og de enkelte fibrene kan bli sterkere enn glassfiber og ståltråd, hevder produsenten.
Ifølge Lars Berglund, professor ved avdelingen for fiber- og polymerteknologi ved KTH, har de fleste kommersielle papirtyper kun slitestyrke tilsvarende rundt 15 prosent av nanopapiret. Det skyldes at de bruker hele vedfibre som inneholder store defekter. Ved å kombinere enzymer og malning har forskerne ved KTH lyktes i å fremstille fibere med kun en tusendel av tykkelsen til vanlige papirfibre. Resultatet publiseres i den siste utgaven av det amerikanske kjemitidsskriftet Biomacromelecules, og viser et papir som er mer enn dobbelt så sterkt som noe papir man hittil har sett.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *