Halden Arbeiderblad mimrer

PUBLISERT: 26 januar 2016
OPPDATERT: 26 januar
Faksimile av artikkelen på ha-halden.no
Faksimile av artikkelen på ha-halden.no

I anledning at det i disse dager er 50 år siden Halden Arbeiderblad gikk over fra blybasert trykkpresse fra 1912 til en moderne offsetpresse bringer avisa en «mimreartikkel» med bilder fra begivenheten, samt en kronologi over utviklingen siden den gang.

Tidligere trykker i Halden Arbeiderblad, Jan Willy Svendsen, forteller til avisa:

– Jeg begynte i HA i 1963 som trykker og jobbet på den gamle blypressa, så da vi fikk installert og tatt i bruk den nye offsetpressa, ble det en helt ny hverdag. Mens den gamle pressa kunne lage maksimalt åtte helsiders avis, alle i svart/hvitt, kunne den nye pressa lage 16 helsider eller 32 tabloidsider. Den nye pressa kunne til og med trykke farger. På side 1 og 2 og nest siste og siste side kunne vi ha farger. Og ofte kunne det være rødt og blått vi trykket. Den store forskjellen ble også kvaliteten på bildene. De ble mye bedre med den nye pressa. Dessuten ble det en mye lettere jobb for oss som jobbet på pressa. De gamle blyplatene veide rundt 12 kilo, mens aluminiumsplatene vi brukte i den nye pressa, veide rundt 150 gram.

Les hele artikkelen og se bildene på ha-halden.no (krever ikke innlogging)

Les videre

Mer om HP og Xerox

I august og september ble det ført diskrete samtaler mellom ledelsen i HP og Xerox. Xerox har fått penger i kassen etter å ha solgt sin asiatiske virksomhet til Fujifilm. De pengene skulle nå brukes til å kjøpe HP.
unadjustednonraw-thumb-1c24

Emballasjeforeningens nye nettsider

Sign og Print retter

AGI blir historie

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo