Poengsetting for avfarging

European Recovered Paper Council (ERPC) har utviklet et spesielt poengkort for å bringe til torgs mer økovennlige produkter, med fokus på materialgjenvinning og bærekraftige produksjonsprosesser. Konseptet går i korthet ut på at trykkerier og andre aktører papirets verdikjede identifiserer hvilke typer trykte papirprodukter som har de beste egenskaper for gjenvinning når de er avfarget. Fem ulike parametere måles: luminans, farge, renhet, blekkeliminering og svertning, som alle måles i henhold til den standardiserte testen Metode 11, utviklet av Association of the Deinking Industry (INGEDE).
De fem parametrene måles i laboratorietest og poengsettes etter vekting og vises deretter grafisk i de fire kategoriene bra, ok, dårlig og ikke anvendelig for avfarging. For å oppnå kriteriene bra eller ok kreves minst 51 av 100 poeng. Null poeng i en kategori fører automatisk til at produktet ikke er klassifiseres som egnet for avfarging, men betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan gjenvinnes på annen måte.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Fespa: Årets motto er «print in motion»

Tekst: Claes Nordström | Foto: Claes Nordström

Det har bare gått et drøyt halvår siden Fespa i Amsterdam, men nå er det igjen tid for messe. Fra 31. mai til 3. juni møtes trykkeri- og skiltbransjen til gjenbesøk på Messe Berlin. OBS: Ledelsen i Fespa har kommet med en korrigering angående koronatiltakene rundt messen.

Publisert av: