Leksikonets stille avgang

PUBLISERT: 21 juni 2012
OPPDATERT: 21 juni

Encynclopedia Britannica  er trykket for siste gang. Noen taper en trykkejobb av dimensjoner, for dette verket var på over 30 bind. Men det lå i kortene. Her hjemme har Aschehougs leksikon for flere år siden kastet inn håndkleet, og det ligger ingen spesiell dramatikk i det. For oss nostalgikere er det dog litt rart at framtidas bokhyller skal stå der uten bokrygger merket fra bind 1 til bind 25 eller 30. Et leksikon hører hjemme i ethvert dannet hjem, het det. Derfor kjøpte vi det også. Særlig vi som var nysgjerrige og spesielt vi som hadde barn som gikk på skolen.

Jeg tror at leksikonutgiverne fant opp avbetaling også, men jeg er ikke sikker. I alle fall har jeg opptil flere ganger sittet med plastmapper fylt med giroblanketter på 180 kroner eller noe sånt, som skulle betales over 36 måneder. Det var en ren glede, og jeg betalte ofte mange om gangen. Det var valuta for pengene, følte jeg.

Nå blir det andre boller. Og bollene blir nøkternt sett bedre. Oppslagsverk på nettet er raske å finne fram i, de er søkbare på en helt annen måte og de kan ta i bruk lyd, bilder og levende bilder på en helt ny måte. Helt klart en forbedring.

Men de har nå ikke permer da. Ikke gulldekor som spraker idet du åpner boka for første gang. Ikke gullsnor som markerer hvor du sist var da du åpnet boka.

Jeg ser absolutt det fornuftige i leksikonverkenes overgang til digitalverdenen. Men det må være lov å være litt vemodig?

Lasse Andreassen

Redaktør

Les videre

Prisen på trykksaker

Vår forlegger, Peter Ollén deler fra sine møter med grafisk bransje. I dag sier han noe om å ikke gå ned i pris men heller øke en trykksaks effekt.
peter_ollen_ny_800px

Å drive trykkeri i koronatiden

Sjefredaktøren tar til orde for å normalisere driften og samspillet mellom medarbeiderne og overfor kundene, samtidig som man opprettholder smittevernet.
peter-ollexxn-190626-1024x716

Hold prisen oppe – av respekt for kunden

Ikke senk prisene dine i disse stormfulle tider. Det beste for kundene dine er at du øker prisen litt. Tror du meg ikke? Les videre.
peter-ollexxn-190626-1024x716

En ny bølge av etterspørsel

Peters leder: En ny bølge av etterspørsel er på vei inn i den grafiske bransjen. På samme måte som vi opplevde et enormt oppsving da vi kunne tilby offset i stedet for boktrykk, så kommer vi nå til å få oppleve et stort oppsving når vi kan tilby ulike varianter av blekktrykk.
peter_ollen_ny_800px

Siste nytt

En fordel med PVC-fritt i måling av CO2-avtrykk

Spandex har fått et konsulentselskap til å utføre en uavhengig validering av karbonavtrykket til populære trykk- og skjærefolier i ImagePerfect-serien. Resultatene viser at de PVC-frie produktene etterlater et mindre fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle folier.
Evergreen Spandex

Ricoh inngår partnerskap for å utvide storformatporteføljen

Ricoh Europe har inngått et strategisk partnerskap med Flora Digital, en kinesisk flatbed- og storformat inkjet-printerprodusent.
Ricoh-Flora

Müller Martini kjøper Hunkeler

Etter nøye vurdering har familiene bak de to selskapene bestemt seg for å slå sammen Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Trykkeriet med kunst som nisje

Da kunstneren Tammo Rist fikk et stipend brukte han pengene til å kjøpe en Epson-printer for å kunne skrive ut sine egne verk – og andres. Det skulle utvikle seg til digitaltrykkeriet PIGS.
PIGS Tammo