Leksikonets stille avgang

PUBLISERT: 21 juni 2012
OPPDATERT: 21 juni

Encynclopedia Britannica  er trykket for siste gang. Noen taper en trykkejobb av dimensjoner, for dette verket var på over 30 bind. Men det lå i kortene. Her hjemme har Aschehougs leksikon for flere år siden kastet inn håndkleet, og det ligger ingen spesiell dramatikk i det. For oss nostalgikere er det dog litt rart at framtidas bokhyller skal stå der uten bokrygger merket fra bind 1 til bind 25 eller 30. Et leksikon hører hjemme i ethvert dannet hjem, het det. Derfor kjøpte vi det også. Særlig vi som var nysgjerrige og spesielt vi som hadde barn som gikk på skolen.

Jeg tror at leksikonutgiverne fant opp avbetaling også, men jeg er ikke sikker. I alle fall har jeg opptil flere ganger sittet med plastmapper fylt med giroblanketter på 180 kroner eller noe sånt, som skulle betales over 36 måneder. Det var en ren glede, og jeg betalte ofte mange om gangen. Det var valuta for pengene, følte jeg.

Nå blir det andre boller. Og bollene blir nøkternt sett bedre. Oppslagsverk på nettet er raske å finne fram i, de er søkbare på en helt annen måte og de kan ta i bruk lyd, bilder og levende bilder på en helt ny måte. Helt klart en forbedring.

Men de har nå ikke permer da. Ikke gulldekor som spraker idet du åpner boka for første gang. Ikke gullsnor som markerer hvor du sist var da du åpnet boka.

Jeg ser absolutt det fornuftige i leksikonverkenes overgang til digitalverdenen. Men det må være lov å være litt vemodig?

Lasse Andreassen

Redaktør

Siste nytt

Ni tips om hva du kan se på Fespa

Fespa i Berlin står for døren og det er alltid spennende å se i hvilken retning leverandørene har valgt for å styre sin utvikling. Sign&Print har plukket ut ni interessante nyheter på årets messe.
Fespa kollage

Video: Peter Ollén om fremtiden for grafisk bransje

Da Sign, Print & Promotion-messen ble arrangert på X Meeting Point utenfor Oslo i midten av mars, var Peter Ollén fra AGI Media en av foredragsholderne på scenen. Peter Ollén er også parlamentsmedlem for Moderaterna i Sverige.
Peter-Norge-e1743685864737-768x512

Heidelberg feirer 175-års jubileum!

11. mars 1850 – for 175 år siden – åpnet Hemmer, Hamm & Co. klokkestøperi og maskinverksted i Frankenthal. I tillegg til klokker laget de også trykkpresser, som la grunnlaget for selskapet som nå heter Heidelberger Druckmaschinen AG. Presisjon, kvalitet og innovasjon var suksessfaktorene som forvandlet Heidelberg fra et verksted med base i Pfalz-regionen i Tyskland til en global aktør i trykkeribransjen.
Tigel

Durst Group kjøper Callas Software

Med kjøpet baner Durst veien for en åpen trykkeribransje, hvor målet er en mer intelligent og problemfri automatisering mellom maskiner, programvare og printprosesser.
Seggern_Gamper

Les videre

Prisen på trykksaker

Vår forlegger, Peter Ollén deler fra sine møter med grafisk bransje. I dag sier han noe om å ikke gå ned i pris men heller øke en trykksaks effekt.
peter_ollen_ny_800px

Å drive trykkeri i koronatiden

Sjefredaktøren tar til orde for å normalisere driften og samspillet mellom medarbeiderne og overfor kundene, samtidig som man opprettholder smittevernet.
peter-ollexxn-190626-1024x716

Hold prisen oppe – av respekt for kunden

Ikke senk prisene dine i disse stormfulle tider. Det beste for kundene dine er at du øker prisen litt. Tror du meg ikke? Les videre.
peter-ollexxn-190626-1024x716

En ny bølge av etterspørsel

Peters leder: En ny bølge av etterspørsel er på vei inn i den grafiske bransjen. På samme måte som vi opplevde et enormt oppsving da vi kunne tilby offset i stedet for boktrykk, så kommer vi nå til å få oppleve et stort oppsving når vi kan tilby ulike varianter av blekktrykk.
peter_ollen_ny_800px